A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezi a tavaly tavasszal felfüggesztett sztrájkbizottsági tárgyalások folytatását. A PDSZ elnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy ha nem lesznek sikeresek az egyeztetések, akkor áprilisban sztrájk lesz.

„A kerekasztal-tárgyalások és a sztrájk nem feltétlenül áll egymással szemben, sokkal inkább erősítheti az egyik a másikat” - fogalmazott Mendrey László.

„A kérdés az, hogy melyik kerekasztalról beszélünk: az EMMI által összehívottról - ahonnan mostanra nagyjából minden szakmai szervezet kihátrált - vagy pedig arról a civil közoktatási platformról, amelyik letett egy javaslatot a miniszterelnök asztalára, és nagyon komoly javaslatai vannak arról, hogy hogyan kell átalakítani ezt a rendszert” - fogalmazott.

Hangsúlyozta: „mi a civil közoktatási platform tagjai vagyunk, és az ő törekvéseiket támogatjuk. Azt gondolom, hogy ez a sztrájkbizottsági kezdeményezés - ami egy felfüggesztett egyeztetés folytatása - egy olyan nyomásgyakorló eszköz lehet, amelyik a valódi megegyezés irányába mozdítaná el a kormányt”.

„A követeléseinket 12 pontban foglaltuk össze, amelyek összefüggenek egyrészt azokkal a követelésekkel, amelyek a korábbi bizottsági tárgyalásokon is a követelések között szerepeltek. Ilyen a tanulók, pedagógusok munkaterhelésének csökkentése, ilyen a KJT alá tartozó munkavállalók bérének jelentős növelése, a pedagógus-előmeneteli rendszer és minősítési rendszer jelenlegi formájának felfüggesztése, és egy olyan intézkedéscsomag, amelyik minden felmenőrendszerben bevezetett intézkedés azonnali visszavonását tartalmazza. Az is hozzátartozik, hogy a szakképzésben a közismereti órák számát állítsák vissza az eredeti szintre, mert így minden lehetőség bezárul a szakképzésben lévők számára a továbblépést illetően” - sorolta Mendrey László.

„A tárgyalási folyamatban benne van a kormányzat is, hiszen a sztrájkbizottsági tárgyalás elől a kormányzat nem térhet ki. A törvény azt írja elő, hogy hét egyeztetési fordulónak lennie kell. Ez legrosszabb esetben április elején-közepén következhet be” - közölte az elnök.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy fogalmaz, hogy a tárgyalások sikertelensége esetén készek a munkabeszüntetés eszközéhez nyúlni.

„Nem az a szándékunk, nem az a célunk, hogy sztrájkot hirdessünk. A sztrájk nem cél, hanem egy eszköz annak érdekében, hogy eredmények szülessenek, amelyek valóban olyan utat mutatnak, amelynek segítségével a közoktatás ki tud lábalni a válságból” - hangsúlyozta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Forrás: InfoRádió