A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hétfőn jelentette be, hogy folytatják a a 2015 tavaszán felfüggesztett sztrájkbizottsági tárgyalások folytatását és ismertették a szakszervezet sztrájkköveteléseit – írja a HVG.

A követelések a következők:

- a gyermekek és tanulók terheinek csökkentése

- a pedagógusok munkaterhelésének csökkentése

- a KJT alá tartozó munkavállalók azonnali és jelentős béremelése

- az iskolák biztonságos működtetetését lehetővé tevő azonnali költségvetési átcsoportosítás

- az intézmények gazdasági és szervezeti autonómiájának helyreállítása

- a pedagógus előmeneteli rendszer, a minősítés és a tanfelügyeleti rendszer jelenlegi formájának azonnali felfüggesztése, és a modern korszerű rendszerek kidolgozásáig az intézményekben eddig működő belső önértékelési rendszer visszaállítása

- a tankötelezettség korhatárának visszaemelése 18 évre a szakellátás feltételeinek biztosításával

- minden – nem felmenő rendszerben – bevezetett intézkedés azonnali visszavonása, az eredeti feltételrendszer visszaállítása (szakképzés, érettségi, két-tannyelvű érettségi stb.)

- a szakszolgálatok eredeti kapacitásának helyreállítása

- a szakközépiskolák közismereti óraszámcsökkenéssel járó átalakításának leállítása

- érdemi, rendszeres érdekegyeztetésre alkalmas fórumok létrehozása és működtetése

- a Nemzeti Pedagóguskar automatikus tagságának megszüntetése.

Mendrey László, a PDSZ elnöke a hvg.hu-nak elmondta, hogy a PDSZ és a PSZ egymással párhuzamosan, de külön szervez sztrájkot – a PDSZ elnökének reményei szerint egymást erősítve. Mint korábban megírtuk, a PSZ már befejezte annak felmérését, hogy hány tanár venne részt egy, vagy több napos munkabeszüntetésben.

A sztrájkkövetelésekről hét alkalommal kell majd tárgyalnia a PDSZ-nek a kormánnyal – ezt törvény írja elő. Ha úgy látják, hogy a kormány érdemben nem hajlandó megfontolni a követeléseiket, akkor lehetőség van figyelmeztető sztrájkot tartani. A PDSZ akkor láthat hozzá sztrájk szervezéséhez, ha a hét egyeztetés során nem sikerül megállapodni a kormánnyal. Ezt követően viszont már a Klikkel kell arról egyeztetniük, hogy mi számít elégséges szolgáltatásnak. Ha nem sikerül megállapodni az elégséges szolgáltatás mértékéről, akkor arról gyorsított eljárásban dönt majd a bíróság.

Korábban a Pedagógusok Sztrájkbizottsága egy 25 pontos, a Tanítanék Mozgalom egy 4 pontos követelés listát tett közzé. Legutóbb pedig a Civil Közoktatási Platform fogalmazta meg azonnali követeléseiket.

A sajtótájákoztatón azt is bejelentették, hogy a PDSZ is részt vesz a március 15-ei vonulásos pedagógustüntetésen.

Forrás: HVG