A pedagógusok sztrájkbizottsága által kezdeményezett adatfelmérés célja a sztrájkban való részvételi hajlandóság megismerése, az adatkezelés jogalapja az érintett hozzájárulása - közölte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) pénteken az MTI-vel.

A szakszervezet a Magyar Idők pénteki számában megjelentekre reagálva, miszerint jogi aggályokat és adatvédelmi kérdéseket vet fel a PSZ sztrájklistája, kifejtette: a pedagógusok sztrájkbizottsága - amelynek tagja a Pedagógusok Szakszervezete - egy esetleges sztrájk meghirdetése előtt felméri, milyen a sztrájkkészültség az érintettek körében. Ehhez elkészítette a szükséges dokumentumokat - tájékoztató levelet, a sztrájkkészség felmérésének forgatókönyvét, adatlapját -, amelyeket elküldött a felmérést végző intézményi, települési és járási titkároknak, megyei elnököknek - jelezték.

Az adatlapon a közlemény szerint az olvasható: „a Pedagógusok Sztrájkbizottsága 25 pontos követelését ismerem, azzal egyetértek, a sztrájkban való részvétel feltételeiről tájékoztatást kaptam”. Az írásbeli tájékoztatás pedig egyebek között tartalmazza: „a sztrájkban való részvételre senkit sem lehet se rábeszélni, se lebeszélni, a sztrájkhoz való csatlakozás vagy az attól való távolmaradás mindenkinek egyéni döntése”.

A PSZ közölte: az adatlapot csak a sztrájkkészség felmérésére felkért személyek kezelhetik, ahhoz mások nem férhetnek hozzá. Az adatlapon kizárólagosan az érintett nevét lehetett feltüntetni, a hozzájárulást az érintett aláírása igazolja.

A szakszervezet szerint a személyes adatok védelme biztosított, ezeket az adatokat megsemmisítik, amikor a sztrájkkészültség megszűnik vagy a sztrájk befejeződött.