Lezajlott hétfőn a „Nem leszek suliban” akció, amelyet az egyik közösségi oldalon hirdettek meg a pedagógusok iránti szolidaritásból. A szaktárca vezetője az M1 aktuális csatornának azt mondta, a kezdeményezés nem szolgálja a köznevelési rendszer megújulását.

Az M1 aktuális csatorna hétfő esti Híradója azt közölte, hogy becslések szerint mintegy 50 ezer gyerek nem ment iskolába hétfőn a szülők egy csoportja által kezdeményezett akció miatt. Az M1-en felidézték: a Facebookon meghirdetett akcióval a közoktatásban kialakult helyzetre akarták felhívni a figyelmet.

A kezdeményezés Facebook-oldalán olvasható bejegyzések közül idéztek olyat, amely szerint valaki azért nem vitte iskolába a gyerekeit, mert szerinte nem arra van szüksége a gyerekeknek, ami ma a közoktatásban folyik. Mások ugyanakkor kifogásolták, hogy a szülők miért „gyerekeikkel sztrájkolnak”.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a csatornának nyilatkozva helytelennek nevezte, hogy a politikát belekeverik az iskolába járó diákok életébe. Hozzátette: az nem szolgálja a köznevelési rendszer megújulását, ha távol maradnak az iskolától.

A kezdeményezésről az M1 megkérdezte a Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét is. Galló Istvánné, a PSZ vezetője általánosságban beszélt arról, hogy támogatják azokat a törvényes keretek közötti civil megmozdulásokat, amelyek a köznevelési rendszer jelenlegi állapota elleni tiltakozást fejezi ki, de konkrétan a „Nem leszek suliban” kezdeményezésről nem foglalt állást. Hasonlóan nem adott ki hivatalos állásfoglalást a PDSZ sem, de Mendrey László az M1-nek azt mondta: személy szerint egyetért az akcióval.

Szabó Endre, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének vezetője megosztónak nevezte az akciót, amely arról szól, hogy az egyik gyerek megy iskolába, a másik nem. Hozzátette: az oktatás valóban jobbításra szorul, de arról a szakembereknek kell dönteniük.

Az M1 Híradójában azt is elmondták, hogy a Facebookon egy ellentábor is alakult „Suliban leszek” címmel. Ennek kezdeményezői azt írták: „Mi nem csatlakozunk az ellenzék által keltett hisztériához. A mi gyerekeink iskolában lesznek!” Kifelé a politikával az iskolából!”.