Továbbra is fenntartja a sztrájkkészültséget a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ), amely nem írta alá a bérmegállapodást a MÁV-csoportnál - közölte az MTI-vel szerdán a szakszervezet.

Az MTSZSZ elfogadhatatlannak tartja a megállapodásban szereplő 3 százalékos alapbéremelést és 0,5 százalékos magánnyugdíjpénztári kiegészítést - közölték.

Álláspontjuk szerint a megállapodás nem állítja meg a munkavállalók számának csökkenését, a szakemberhiány fokozódását, ami veszélyezteti a társaság működését, és a vasút üzembiztonságát.

A szakszervezet továbbra is az eredeti követelést, 5 százalékos béremelést és a 2,7 százalékos differenciált bérfejlesztést szeretne elérni.

A közlemény szerint a szakszervezet folytatja a kollektív munkaügyi vitát, és továbbra is fenntartja a sztrájkkészültséget.

A MÁV Zrt. és az aláíró szakszervezetek kedden jelentették be, hogy megszületett a bérmegállapodás a társaságnál.

A MÁV közleménye szerint a vasútvállalat a rendelkezésére álló források terhére átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést hajt végre január 1-jétől visszamenőleges hatállyal azon munkavállalóknál, akiknek az alapbére nem haladja meg a 350 ezer forintot, továbbá az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők számára az alapbér további 0,5 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést is nyújt, ezzel 2,5 százalékra növekszik a munkáltatói önkéntes nyugdíjpénztári kiegészítés.

A vasúttársaság közleményében hangsúlyozta: saját hatáskörben, a tulajdonossal egyeztetett módon, az üzleti tervek átvizsgálását követően alakította ki az érdekképviseletekkel ismertetett bérajánlatát.

Szakszervezeti tájékoztatás szerint a megállapodás kötésre jogosultak közül aláírta a dokumentumot a Vasutasok Szakszervezete és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás pedig a tartalmával egyetért, de az aláírásához testületi döntésre van szüksége.

A megállapodás tartalmával ugyancsak egyetért a Mozdonyvezetők Szakszervezete és a Vasutasok Független Szakszervezete is, de a tárgyaláson résztvevőknek nem volt aláírási joguk.

Az MTSZSZ mellett a Gépészek Szakszervezete nem írta alá a megállapodást.