A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elküldte a multinak a béremelésre vonatkozó javaslatait. Ha két héten belül a bértárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor a tescósok sztrájkolni fognak – írja az Origo.

Annyira alacsonyak a bérek a kereskedelemben, hogy már nem találnak embert az áruházláncok. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete 2010-től folyamatosan két számjegyű béremelést követel az ágazatban dolgozók számára. Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke az Origónak azt mondta, a Tescónak megküldött javaslatukban az áll, idén 15 százalékos béremelést kérnek a dolgozóiknak két részletben: 10 százalékot most, további 5 százalékot pedig augusztusban. 

Bubenkó Csaba szerint a béremelés hiánya miatt a kereskedelemből tömegesen vándorolnak el az emberek. 

Bubenkó szerint 2010–2014 között a nettó béremelkedés mértéke a fizikai dolgozóknál átlagosan 0–9 százalék közötti volt. Az infláció 2010–2014 között 16,8 százalékos volt. A fizikai dolgozók jelentős reálbérveszteséget szenvedtek el. 

Béremelési program kell

A KDFSZ egy több éven át tartó béremelési program bevezetését javasolja a Tescónak. Bubenkó Csaba azt mondta, a programban 40 százalékos béremelést kérnek. Az első két évben 15-15 százalékot, a harmadik évben pedig 10 százalékos béremelést javasolnak. A szakszervezet szerint a javasolt béremelés költsége az első évben 5 milliárd forint. 

Az adócsökkentés lendíthetne a béreken

A KDFSZ szerint elkerülhetetlen Magyarországon az adók csökkentése, ezzel is magasabb béreket lehetne elérni. Bubenkó Csaba hozzátette, hogy a munkaerőköltség Magyarországon még mindig messze elmarad az eurózóna országaihoz képest. 

A KDFSZ vezetősége elküldte javaslatait a Tesco vezetőinek, és döntött arról, hogy amennyiben nem kezdődnek el az érdemi egyeztetések, és nem születnek kedvező döntések, abban az esetben a tárgyalások átalakulnak sztrájktárgyalássá. 

Több gond is van

A Tescóban dolgozók nemcsak az alacsony fizetésükre panaszkodnak, hanem arra is, hogy nincs megfelelő munka- és védőruházatuk, valamint nincsenek megfelelően karbantartva a munkaeszközök. A dolgozók a munkaerőhiány miatt túlterheltek, és azt kérik, hogy a munkáltató csökkentse a túlórák mennyiségét is. 

Bubenkó Csaba azt mondta, a multinál lenne realitása a béremelésnek. David Morris vezérigazgató korábban azt nyilatkozta, hogy a pozitív közép-európai eredmények nagyban köszönhetők a magyarországi növekedésnek. 

Megkerestük a Tescót is, amint válaszolnak, megírjuk. 

Forrás: Origo