A vasúti forgalom jelentős részét fenn kell tartani a tiltakozás ideje alatt, így a munkáltatóra kevésbé lehet nyomást gyakorolni – írja a Magyar Hírlap.

Alig befolyásolná a március elejére tervezett esetleges vasutassztrájk a személyforgalmat, az üzleti alapon szerveződő áruszállításban viszont komoly fennakadás is lehet, ami munkahelyeket is veszélybe sodorhat. A tárgyaló felek ugyanakkor még megállapodhatnak.

Meglehetősen aggodalmas hangvételű állásfoglalást tett közzé a napokban a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület a MÁV Csoport és a szakszervezetek közötti bértárgyalások kapcsán, nem kevesebbet állítva, mint hogy a sztrájkkal a saját állásukat veszélyeztetik a munkavállalók. A március elejére tervezett munkabeszüntetés ugyanis nemcsak a személyszállító vonatok közlekedését befolyásolná, de a piaci alapon működő áruszállításban jelentős felfordulást okozna. Konkrétan a megrendelők elfordulnának a vasúttól, mivel a többnapos sztrájk miatt jelentős forgalom térne át a közutakra, amit már nehéz lenne visszahozni. Ugyanakkor a felek február 20-ig még megállapodhatnak, ellenkező esetben a hét szakszervezet március első hetében országos sztrájkot hirdet. A szakszervezeti oldal legutóbb nem fogadta el a munkáltató háromszázalékos alapbér-emelési javaslatát, amelyben a MÁV Csoport vezetése azt vállalta, hogy idén saját költségvetéséből emeli meg a vasutasok fizetését. Értesüléseink szerint ugyanakkor kevés az esély, hogy a MÁV újabb érdemi ajánlattal áll elő, ugyanis a tervezett négy és fél milliárd forintnál nem tudnának saját költségvetésből e célra többet kigazdálkodni. Megállapodás esetén viszont tovább folytatódhatnának az egyeztetések a középtávú bérfejlesztésről, illetve az életpályamodellről.

   A sztrájk eltérően érintené a személy- és áruforgalmat. A közösségi közszolgáltatásban nagyon nehéz sztrájkot szervezni, ugyanis a minimális közszolgáltatás mértéke jelentős, a munkabeszüntetés idején a személyszállító vonatok hatvanhat százalékát szükséges közlekedtetni. Vagyis mivel az utasok szinte alig vennék észre, hogy egyáltalán történik valami – hacsak azt nem, hogy a kevesebb személy- és áruszállító vonat miatt egyből pontosabbak lennének a járatok –, ezzel a szakszervezetek közvetlenül sem a munkáltatóra, sem pedig az államra nem tudnának nyomást gyakorolni. A megrendelők elpártolásával az áruszállításban viszont probléma lehet, mivel a fuvarozóvállalatok a tehervonatok összeállításához és továbbításához kapcsolódó szolgáltatások jelentős hányadát a MÁV Csoporttól rendelik meg.

   Ugyanakkor a MÁV munkavállalói egyáltalán nincsenek alulfizetve. Az alapfizetésen – ami az utóbbi időszakban évről évre emelkedett – kívül jelentős kiegészítő jövedelemben részesülnek. Így például az évenként igénybe vehető cafetéria 360 000 forintot tesz ki, a munkavállalók és családtagjaik fényképes igazolvánnyal térítésmentesen vehetik igénybe a MÁV járatait, és a nemzetközi forgalomban is kedvezményt kapnak. A túlmunkát lényegesen nagyobb összeggel javadalmazza a munkáltató az alapbérhez képest. Bizonyos munkakörökben, így például a jegyvizsgálóiban dolgozók ezeken felül jutalékban is részesülnének.

Forrás: Magyar Hírlap