Megtöltötték a Kossuth teret az Országház előtt tüntető pedagógusok és az őket támogató szervezetek, szimpatizánsok. „Elfogyott a türelmünk, azért vagyunk itt, hogy közösen kiáltsunk, elég volt, nem hagyjuk!” – mondta több felszólaló a 168 óra beszámolója szerint a tegnap kora délután véget ért tüntetésen.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke elmondta: a szegénység felszámolásának eszköze a tudás. Erre a mai iskolarendszer nem alkalmas. A hatalom tudatosan taszítja szegénységbe a felnövekvő nemzedék nagy részét – mondta. „Elfogyott a türelmünk! Elég volt! Nem tűrjük tovább, hogy végleg tönkretegyék gyermekeink és az ország jövőjét!" – mondta. Orbánnak saját dakota közmondását idézve azt üzente: „Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla. A köznevelés állatorvosi lova megdöglött, ideje lenne lovat cserélni". Válaszul a tömegből zúgott az „Orbán, takarodj!" – jelentette a 168 Óra Online tudósítója.

Fazakas Gergely szülő ironikus felsorolást adott arról, milyen feladatok hárulnak ma a szülőkre, a tornaterem tetőfedésétől, a számítógépek megjavításáig. Ha ma krétával dobná meg egy tanár azt, aki nem figyel, mint régen, egy óra alatt elhasználnák a KLIK által az egész hónapra biztosított krétamennyiséget – mondta. Hozzátette: az ő apja is segített a papírgyűjtésben, de neki csak egy évben egyszer kellett, míg ma szülőként havonta kell papírt vinni az iskolába fénymásolásra. Kitért arra, nem csak a pénzhiányról van szó, hanem a bürokrácia tehetetlenségéről is – jelentette tudósítónk.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke elmondta: az irány végletesen elhibázott. Amilyen oktatás jelene, olyan az ország jövője – tette hozzá. „Ha kell elmegyünk a végsőkig, ha kell, közös sztrájkbizottságba hívunk titeket, mert úgy látszik, másképp nem megy" – tette hozzá.

Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium tanára és közalkalmazotti tanácsának elnöke egy mesén keresztül kritizálta az oktatásirányítást, a főbb szerepekben Halkszavúval, Mindentudóval és Nagyszájúval. A történet szerint Mindentudó olyan gépezetet alkot, amely valójában működésképtelen.

Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szerint csak papíron működik az oktatás. „Apropó papír, az nincs" – mondta. A kormány tagjai szerinte dackorszakba léptek, nem értik, mi folyik körülöttük, nem szoktak hozzá, hogy nemet mondanak nekik. Azt kövelte, hogy a hazai GDP 6 százalékát fordítsák oktatásra.

Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének alelnöke azt mondta: szabad oktatásra, szabad pedagógusokra, szabad iskolaválasztásra van szükség. Hozzátette: elutasítják az álkerekasztalok áltárgyalásait, a kormánynak szemtől szemben kell tárgyalni a szakszervezetekkel.

Sándor Mária, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság nevében azt mondta: ami most a közoktatásban, az egészségügyben és a szociális ügyben történik az nemzetrontás. A feketeruhás nővérként ismertté vált ápoló a tömeg előtt kijelentette: „Lázár szerint ne balhézzunk, fizetett emberek állnak mögöttünk. Elmondom a titkot: ti álltok mögöttem, ti álltok mögöttünk!" „Mindenki tűzzön a fekete szalag mellé egy fehéret, fonódjon össze a fekete a fehérrel, és mondjuk ki feketén-fehéren nem engedünk a diktatúrának!" – tette hozzá.

Előtte harmadik felszólalóként Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) főtitkára emlékeztetett Lázár János üzenetére: „Ne balhézzanak, hanem tárgyaljanak!". Szerinte az elmúlt öt évben folyamatosan ezt tették, nincs mire várni. „Tárgyaljunk a dolgozói szegénységről – mondta, majd hozzátette: és tárgyaljunk a lopásról, miniszter úr!" Maffia maffia! – kiáltották erre az emberek.

„Amihez a Fidesz-KDNP hozzányúl, azt vagy ellopja, vagy tönkreteszi" – mondta Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) elnöke. „Ha most nem állítjuk meg őket, dédunokáink is viselni fogják a következményeket" – tette hozzá. „Ezer sebből vérzik, recseg-ropog az ország. Itt az idő, hogy tegyünk magunkért, a gyermekeinkért! Meddig tűri még a magyar nép, hogy kitalicskázzák az uniós pénzt a saját és haverjaik zsebébe, miközben szenved a nép?" – tette fel a kérdést.

Az első szónok, Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet (ATSZ) elnöke elmondta: Miskolcról érkezett, ahol az emberek feje fölül elbontják a házakat, ahol bátor civilek rendszeresen etetik a rászorulókat, ahol a bátor pedagógusok először hallatták hangjukat a gyermekek jövőjéért. Mint mondta: kéttannyelvű iskolába íratta a gyerekeit, de szeretné, ha nem hagynák el az országot majd. „Ez a nap a jövőnkről és a gyermekeinek jövőjéről szól, nem hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk!" – tette hozzá.

„Kiismertük őket" – mondta a kormányról. „Belengetnek valami béremelést, pénz alig érkezik, de az igazi cél a társadalom megosztása, az irigység felszítása. Ha pedig hangosak vagyunk, látszategyeztetésre hívnak. De átlátunk a szitán" – mondta.

Csengettek az EMMI épületénél

Tudósítónk szerint tíz órakor indultak el a résztvevők a gyülekező helyszínétől, a Jászai Mari térről a Kossuth térre a Balassi Bálint utca, Markó utca, Szemere utca, Szalay utca útvonalon. Az Emmi Szalay utcai épülete előtt biciklicsengőkkel csengettek, Balog Zoltán miniszter szavaira utalva, aki a Klikkel kapcsolatban azt mondta: „kicsit túltoltuk a biciklit".

Amikor a vonulók a Parlament elé értek, a tömeg vége még a Jászai Mari téren állt. A menet élén a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné haladt, mögötte szakszervezeti vezetők és tagok szervezeteik zászlóival.

A Kossuth téri metrókijáratnál feltorlódott a tömeg, a forgalomszervezők, majd rendőrök is kérték, hogy a tüntetők hagyjanak több helyet a kijáratnál – tapasztalta tudósítónk.

Forrás: 168 óra