A rendszerváltozás óta soha nem látott béremelésben részesültek a pedagógusok, a demonstrálók újabb bérkövetelése már az adófizetőket terhelné - mondta az országgyűlés kulturális bizottságának fideszes alelnöke szombati sajtótájékoztatóján.

    Pósán László kijelentette: a szombati budapesti pedagógus tüntetés egyrészt erősen politikai indíttatású, másrészt okafogyott volt. Visszautalt a Pedagógus Szakszervezet 2008-as kongresszusi határozataira, amelyekben többek között szerepelt a pedagóguspálya presztízsének visszaállítása. Az országgyűlési képviselő szerint éppen ez valósul meg napjainkban, hiszen a rendszerváltozás óta soha nem látott béremelésben részesültek a pedagógusok, de a többi kedvezménynek - rezsicsökkentés, családi adókedvezmény, szja-csökkentés, családi otthonteremtési kedvezmény - is részesei a pedagógusok.

A tüntetés kapcsán Pósán László emlékeztetett arra, hogy a széles körű társadalmi konszenzus követelése is okafogyott, hiszen a nemzeti alaptanterv és a kerettantervek is a szakmai műhelyekben, a pedagógusok széleskörű bevonásával készültek.

Amikor a 2010 előtti állapotokhoz akarnak visszanyúlni a demonstráció szervezői, felvetődik a kérdés, mikor mondtak igazat: a 2008-as kongresszusukon vagy a mai napon - vetette fel Pósán László.

Arra a kérdésre, hogy teljesíti-e a kormány a követeléseknek, Pósán László elmondta: ahol életidegen megoldások születtek, például a pedagógusok bürokratikus túlterheltsége, azt készek felszámolni. Ugyanakkor nem szándékoznak visszaállítani a 22 órás kötelező óraszámot, sem a 18 százalékos béremelést végrehajtani, ugyanis a már elkezdett bérrendezés 2017-ig tart, és a mostani, újabb követelés az adófizetőket terhelné - tette hozzá.