Pénteken Balog Zoltán miniszterrel tárgyal, holnap tüntetést rendez a Pedagógusok Szakszervezete. Galló Istvánné szerint a kormány engedményeket tesz korábbi álláspontjához képest.

„A szombati rendezvényt semmiféleképpen nem fogjuk lefújni és elhalasztani" - mondta el az InfoRádiónak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Pénteken kettő órakor újabb egyeztetésre kerül sor, a sztrájkbizottság az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjével, Balog Zoltánnal találkozik.

   „Ezt a plenáris ülés három szakértői egyeztetés előzte meg, nem volt különösebben nagy elmozdulás a sztrájkbizottság követeléseivel kapcsolatban, tehát azt gondolom, hogy a kormány- és a Fidesz-frakció ülésen változtatni fognak az álláspontjukon, már csak azért is, mert azt a kormányzat is érzékeli, hogy itt nem elszigetelt kis csoportok elégedetlenkedtek az oktatással kapcsolatban, hanem a pedagógustársadalom nagy többsége nyilatkozott úgy, elégedetlen a köznevelés jelenlegi helyzetével."

   Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap azt mondta, bár a joguk ehhez megvan, mégsem tüntetni kellene, hanem a tárgyalóasztal mellett megbeszélni, hogyan lehetne jobbá tenni a közoktatást.

   „A tüntetéssel nem jutunk előrébb, mert nem a kormány szándékát kell megváltoztatni, az ugyanis a javítás, hogy jobb legyen, az oktatási rendszer színvonala erősödjön. Ebben nem kell meggyőzni minket, ezért fölösleges tüntetni. Ha a 20 százalékos béremelésért akarnak tüntetni, ami a követelésekben le van írva, azt pedig az ország képtelen kifizetni."
 
   Galló Istvánné azt mondta, nem a pedagógusoknak, hanem az oktató-nevelő munkát segítő iskolai dolgozóknak kértek béremelést, akik a 2008 óta változatlan közalkalmazotti bértábla alapján kapják a fizetésüket.

   „A Pedagógusok Szakszervezete visszautasít minden olyan vádat, amely szerint a pedagógusok balhézni akarnának."

   A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke emellett megköszönte Lázár Jánosnak, hogy segített az emberek figyelmét felhívni a szombati tüntetésre.

Forrás: InfoRádió