Akár a sztrájkra is készen áll a mentők néhány dolgozója, mások jogi lépéseket fontolgatnak, vagy a nyilvánossághoz fordulnának. Az államkincstár új rendszere miatt ugyanis késedelmesen jutottak illetményeikhez, és ezzel nincsenek egyedül a közszférában – írja a HVG.

Elégedetlen mentőkről szól egy kiszivárgott levél, amelyet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) küldött a Magyar Államkincstárnak (MÁK). Az RTL Klub esti Híradójában bemutatott, 7 oldalas levél a következő idézetet tartalmazza:

„Bár a sajtóból még nem érzékelhető, de a belső kommunikációs csatornáink alapján megállapítható, hogy az Országos Mentőszolgálat dolgozói részéről óriási az elégedetlenség, többen kívánnak a nyilvánossághoz fordulni, jogi lépéseket tenni, sőt volt, aki a munka felvételének megtagadásával fenyegetett meg bennünket."

Az elégedetlenség elsődleges oka, hogy az államkincstár új, központosított illetményszámító rendszere, a KIRA bemondta az unalmast, így számos közalkalmazott késedelmesen kapta meg illetményeit, tűzoltók, egészségügyi dolgozók, tanárok és mentők is.

A levélben 12 pontban fogalmazzák meg az új rendszer hibáit, egyebek mellett azt, hogy az első hóközi fizetésekből vonnák le a szakszervezeti tagdíjakat, vagy hogy csúsznak a táppénzkifizetések.

Egy mentős szakszervezeti vezető azt mondta, nem hallott a levélről, de a problémák léteznek.

A MÁK-nál elismerték a levél létezését, közölték: már egyeztetésbe kezdtek az OMSZ-szel. Mint mondták, januárban 290 panasz érkezett hozzájuk az új bérszámfejtési rendszerrel kapcsolatban.

Forrás: HVG