Országos tüntetést szervez február 13-ra a Pedagógusok Sztrájkbizottsága, miután a kormánnyal történt januári egyeztetések eredménytelenül zárultak. A tanárok rendszerszintű változtatásokat követelnek a közoktatásban, a kormány azonban erre nem hajlandó. A jelenlegi oktatáspolitikával szemben egyre nagyobb az elégedetlenség, már szerdára is több városban megmozdulásokat szerveznek. Ha a kormány nem tesz érdemi lépéseket, a tanárok sztrájkba kezdhetnek – olvasható a Népszavában.

A kormány az egyre szélesebb tiltakozások ellenére sem kíván rendszerszintű változtatásokat végrehajtani a közoktatásban - erről tájékoztatta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a Pedagógusok Sztrájkbizottságát egy pénteki informális beszélgetésen. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke hétfőn rendkívüli sajtótájékoztató keretében jelentette be: a sztrájkbizottság (amelynek a PSZ mellett az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet a tagja) úgy döntött, hogy az erősebb nyomásgyakorlás eszközéhez nyúl, s már meg is kezdték egy országos demonstráció előkészítését. A megmozdulásra február 13-án Budapesten, délelőtt 11 órakor a Kossuth téren fog sor kerülni. „Szeretnénk, hogy a tüntetésen ne csak a pedagógusok, hanem mindenki vegyen részt, akit az oktatás helyzete érint. Az oktatás nemcsak a pedagógusok, hanem az egész magyar társadalom ügye" – mondta Galló Istvánné.

A pénteki miniszteri találkozót három szakmai előkészítő ülés előzte meg januárban, ennek során a sztrájkbizottság 25 pontos követeléseit is átbeszélték. Ezek jelentős része a köznevelés rendszerszintű újragondolását teszi szükségessé, az egyik legfontosabb pont a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyzete. A szakszervezetek azt szeretnék, hogy ha szükséges, a Klik tartsa meg fenntartói jogait, de a munkáltatói jogai szűnjenek meg. Ezzel együtt követelik, hogy adják vissza az iskolaigazgatók munkáltatói és gazdálkodási jogát. Úgy vélik továbbá, hogy a pedagógus-életpályamodell is csődöt mondott: előfordul, hogy ugyanazért a bérért az egyik tanár többet, a másik kevesebbet dolgozik. Galló Istvánné hangsúlyozta: az oktatói, nevelői munkát segítők bérezését is rendezni kell, ez körülbelül 50 ezer embert érint.

Az országban egyre nagyobb az elégedetlenség a kormány oktatáspolitikájával kapcsolatban, a közoktatás problémáit nyílt levélben összegző Miskolci Herman Ottó Gimnázium megmozdulását már több tízezren támogatják, köztük mintegy 400 iskola nevelőtestülete is. Az országossá nőtt tiltakozás hatására Balog Zoltán úgy döntött, köznevelési kerekasztalt hív életre - ám hogy pontosan kiket látnának szívesen a tárgyalóasztalnál, máig sem tisztázott. Annyi biztos, hogy a Klik és a kormány tanárszervezete, a Nemzeti Pedagógus Kar képviselői jelen lennének. „Ez csak tűzoltás, a kerekasztalt akkor kellett volna összehívni, amikor az egész rendszer átalakításához fogtak hozzá, nem most, amikor már látható és eltitkolhatatlan, hogy mekkora baj van" - mondta Galló Istvánné. A PSZ egyébként már az átalakítások előtt kezdeményezte, hogy kérjék ki a szakma véleményét, ám a kormány akkor arra nem volt kíváncsi.

A másik nagy tanárszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) bojkottálná a Balog-féle kerekasztalt. A szakszervezet szerint a kormány által elképzelt „csonka kerekasztal" - amelyben csak a kormány által preferált szervezetekkel egyeztetnének - nem több, mint politikai trükk. „A jövőért felelősséget érző, önmagára valamit is adó szervezet nem vesz részt ebben a csúfos és cinikus színjátékban" - írták, épp ezért bojkottra szólítanak fel minden szervezetet addig, amíg „valóban minden érdekelt és érintett szervezet képviselői nem kapnak meghívást" Balogtól. Míg a szakmai szervezetek meghívására nem mutat nagy hajlandóságot a kormány, az kiderült, hogy Balog a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémiával is előbb egyeztetne a közoktatás helyzetéről, mint a tanárokkal.

Ugyanakkor nem csak a kerekasztal ígéretével szeretnék lehalkítani a tiltakozók hangját: helyi szinteken a héten kezdődnek köznevelési konzultációk a Klik szervezésében. Az első egyeztetéseket épp szerdára sikerült összehívni; ismeretes, Miskolcon, illetve az ország több más városában is erre a napra hirdettek utcai demonstrációkat korábban a rendszerrel kritikus pedagógusok. Galló Istvánné szerint a tankerületekben „feladatul kiadott" fórumokkal csak időhúzásra játszik a kormány. „Nem hiszem, hogy a minisztériumban ne tudnák, milyen problémák vannak, ehhez nem kell a gyakorló pedagógusokat összehívni. Viszont ha nem tudják, akkor tényleg nagyon nagy baj van" - mondta.

A szervezők arra kérik a tanárokat, hogy szerdán ne a Klik fórumán, hanem az utcai demonstrációkon vegyenek részt. Miskolc mellett Békéscsabán, Budaörsön, Budapesten, Pécsen, Szegeden, Veszprémben és Szombathelyen is megmozdulások lesznek. A nemrégiben megalakult Országos Tantestületi Értekezlet pedig február 10-re hirdetett országos demonstrációt. Galló Istvánné szerint a megmozdulások nem gyengítik egymást, idővel összeérnek; mindez előkészítése egy nagy tüntetésnek. Hasonlóan vélekedik Mendrey László, a PDSZ elnöke is. „Arra nincs idő, hogy külön utakon járjunk. Ezek egymást erősítő demonstrációk. Miskolcon a PDSZ és a PSZ közösen szervezi a tüntetést" - mondta, megemlítve, hogy a február 13-i megmozduláson a PDSZ szintén részt vesz, ő maga beszédet is mond majd.

A tanárok csak akkor lesznek elégedettek, ha sikerül elérni, hogy rendszerszintű változtatásokat eszközöljenek a közoktatásban. Galló Istvánné hangsúlyozta: ha ennek nem hajlandó eleget tenni a kormány, elkerülhetetlen lesz az országos sztrájk.

Forrás: Népszava