Hivatalosan még egyik nagy pedagógus-érdekvédő szervezet sem kapott meghívót Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által szorgalmazott köznevelési kerekasztalra. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, eddig csak informálisan egyeztettek részvételükről. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője viszont nem is számít arra, hogy meghívják őket a tanácskozásra.

Pénteken egy informális megbeszélésen jeleztem Balog Zoltánnak, hogy amennyiben létrejön a köznevelési kerekasztal, akkor a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) részt venne annak munkájában – mondta megkeresésünkre Galló Istvánné elnök. Hozzátette: ha hivatalos felkérést kapnak, akkor részt vesznek majd a tanácskozáson; „reprezentatív szakszervezetként ez kötelességünk". A PSZ ugyanakkor a legjobbnak azt tartaná, ha újra megalakulna a 2012-ben feloszlatott Közoktatás-politikai Tanács. A testületben a tanárok mellett a szülők, a diákok, az iskolákat működtető önkormányzatok és egyházi szervezetek is képviseltették magukat.

Eltérően látja a köznevelési kerekasztal munkájában való részvételt a másik, szintén tanárokat tömörítő szakszervezet elnöke. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke kérdésünkre elmondta: meglepődne, ha meghívnák szervezetüket a kerekasztal ülésére. Véleménye szerint az, hogy Balog Zoltán többek között a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jelenlétére is számít, azt jelzi számukra, hogy a miniszter nem szeretné megoldani a közoktatás gondjait. Ha olyan kerekasztal ül össze, ahová a tanárok és az iskolák mindennapi gondjait ismerők nem kapnak meghívót, azt álláspontunk szerint bojkottálni kell – hangsúlyozta a PDSZ elnöke.

Közben Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára azt mondta: széles körű párbeszéd kezdődik a köznevelési kerekasztal összehívásával. Mától az ország összes tankerületének vezetőjét arra kérik: gyűjtsék össze a pedagógusoknak a köznevelés rendszerére vonatkozó észrevételeit. Ezek a javaslatok a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon és az Emmin keresztül jutnak el a köznevelési kerekasztal résztvevőihez.

Petíciók, tiltakozások. A budapesti Eötvös József Gimnázium tanulói is csatlakoztak az ugyancsak fővárosi Teleki Blanka Gimnázium diákságához, hogy ezzel is támogassák az oktatási rendszer megreformálását kívánó törekvéseket és a miskolci Herman Ottó Gimnázium által indított mozgalmat. A Tanítanék.com oldalon – ahol egyébként már közel 27 ezren támogatják a miskolci gimnázium petícióját – közzétett nyílt levelükben, amelyet az iskola tanulóinak kétharmada aláírt, többek között az oktatási rendszer rugalmasabbá tételét, az oktatásra szánt pénz növelését kérik. Szerdára Miskolcra, illetve Budaörsre is fáklyás felvonulást hirdettek a közoktatás helyzete ellen tiltakozók. (T. Á.)

Forrás: mno.hu