Tömegével készülnek Miskolcra a szakszervezetek, ágazattól, hovatartozástól függetlenül buszokkal indulnak majd a pedagógusok február 3-ára szervezett tüntetésére – döntött ma a Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozatából alakult akciócsoport.

A 168 Óra Online-nak küldött közleményükben jelezték, Miskolcra több százan seprűt, takarító felszerelést is visznek magukkal, mert a tanárok tüntetése előtt látványos tisztogatást tartanak a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. telephelye előtt azt követelve, hogy a cégvezetés vonja vissza a sztrájkra készülő szakszervezet egyik élharcosára jogtalanul és a megfélemlítés céljával kiszabott jármű-takarítási büntetést. A szakszervezeti vezetőt azért büntetik, mert a közelgő sztrájkról munka közben, ám az előírásokat betartva nyilatkozott az egyik tévécsatornának.

Több ezer embert várnak

Miskolcra készülnek a közlekedési szakszervezetek, a pedagógusok február 3-ra meghirdetett tüntetésére az ágazat minden területéről, s az ország számos pontjáról megindulnak a város felé, hogy többezres tömegként összeállva fejezzék ki a szolidaritásukat a tanárok mellett és a szakszervezeti egységet– jelentette be a közelmúltban szerveződött Közlekedési Szakszervezetek Akciócsoportja nevében Nemes Gábor megbízott szóvivő, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

A csoport elsősorban a béremelések kiharcolásáért jött létre a Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozatából, ám úgy döntöttek, jelenlétükkel és minden egyéb eszközzel is támogatnak más, a munkavállalók érdekeiért harcoló szervezeteket.

 A személyszállítók és a teherfuvarozók minden területét lefedő tömörülés elsőként a miskolci pedagógusok megmozdulását fogja erősíteni, s azt tudatosítani a döntéshozókban – a kormány tagjaiban és a munkáltatókban –, hogy a szakszervezetek eldöntötték: mostantól minden jogos küzdelem mögé felsorakoznak, összezárnak, s erős egységet alkotnak. Ezt most Miskolcon meg fogják mutatni – szögezte le Nemes.

A megbüntetett Zelenka László mellett is kiállnak a közlekedésiek

Közleményükben jelezték, egyéb nyomós okuk is van ezen a napon Miskolcra vonulni: a tanárok tüntetését megelőzően együtt fognak kiállni a sztrájk előtt álló Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezete elnöke, Zelenka László mellett, és a szakszervezeti jogok eltiprása ellen.

Az évtizedek óta sajáthibás baleset nélkül vezető Zelenka Lászlót ugyanis hat hónapnyi takarításra ítélte a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezetése azért, mert szolgálat közben nyilatkozott az egyik televíziós csatornának a béremelés kiharcolásáért szerveződő sztrájkról.

A cégvezetés szerint Zelenka ezzel megszegte a szabályzatot. A szakszervezetek szerint azonban az eljárásnak kifejezetten a szakszervezeti tisztségviselők és a munkavállalók megfélemlítése a célja. Zelenka ugyanis mindenben az előírás szerint járt el: headseten beszélt a riporterrel. A 2015-ös üzemi szabályzat, amelyre a munkáltató a büntetés kirovásakor hivatkozott pontosan ezt írja elő:"az autóbusz vezetője menetközben, kézben tartott telefont nem használhat. Kihangosító vagy csak az egyik fület igénybevevő headset használata megengedett".

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. telephelye előtt február 3-án több százan fognak látványosan tüntetni – szemetelni és tisztogatni – azt követelve, hogy a munkáltató vonja vissza a szerintük jogtalan döntést, s hagyjon fel a szakszervezeti vezetők és a dolgozók megfélemlítésével – szögezi le Nemes. A szakszervezeti társuk mellett szolidáris tömeg innen vonul a pedagógusok demonstrációjára.

Bárki csatlakozhat

Nemes Gábor arra is felhívta a figyelmet: az akciócsoporthoz ágazathoz és szakszervezethez tartozó, politikai pártoktól független szerveződés csatlakozhat. Az akciócsoport megmozdulását személyes jelenléttel és minden egyéb eszközzel – jogi képviselet, egyeztetések, stb. – támogatja a mintegy 200 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség is.

Forrás: 168 óra