Nem tett béremelési ajánlatot szerdán a MÁV-Volán - írja a Népszava.

Nem tett béremelési ajánlatot a MÁV-Volán a közlekedési szakszervezetek szerdai bértárgyalásán, ezért sztrájktárgyalást kezdeményez a volános dolgozókat képviselő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) jövő héten – írja a Mérce.

A SZAKSZ a Facebook-oldalán azt írta, Pafféri Zoltán vezérigazgató az ajánlattétel elmaradását azzal indokolta, nincs mandátuma arra, hogy a bérfejlesztés lehetséges mértékét közölje. Ugyanakkor a szakszervezetek képviselőit arra kérte, fogalmazzák meg bérigényüket.

A Mérce megkeresésére Dobi István, a SZAKSZ elnöke mindezt „nagy nullaként” értékelte, véleménye szerint ugyanis nem vehető komolyan egy bértárgyalás, ahol a munkáltató nem tesz bérajánlatot, és nem egyeznek meg a tárgyalás menetéről. A szakszervezeti vezető azt is elmondta, az általuk kezdeményezett sztrájktárgyalásra jövő péntektől számítva egy hét áll majd rendelkezésre.

Ha ez idő alatt nem kapnak elfogadható béremelési ajánlatot, kétnapos sztrájkot tartanak, még az ünnepek előtt.

„A bértárgyalásokat decemberben mindig le szoktuk zárni, annak a végrehajtása mindig megkezdődik január 1-től. Új év kezdődik, és mindenki tudni szeretné, hogy mennyivel lesz több a fizetése” – mondta Dobi István, hozzátéve, kilenc közlekedési szakszervezet ül a tárgyalóasztalnál, ebből kettő volános, de egyedül a SZAKSZ kívánja nyomásgyakorlás alatt folytatni a tárgyalásokat. A többi szakszervezet véleménye szerint azt gondolja, hogy még ráérnek, holott mindjárt itt az év vége. A közlekedési szakszervezetek közül szintén a SZAKSZ követelése a legmagasabb, 25 százalékos bérfejlesztést kér.

 Forrás: Népszava