"Bűnözőket védtek!" – skandálták a diákok, akik farkasszemet néztek a rendőrökkel a Karmelitához, a miniszterelnök hivatalához vezető lépcsők tetején. A hírek szerint egy részük elkezdte tolni a rendőrsorfalat.

Amint arról beszámoltunk, péntek délután tüntetés kezdődött az oktatásért, majd a Parlament előtt beszédek hangzottak el. Innen a résztvevők nagy része, több ezer ember a Lánchídhoz vonult. A Clarck Ádám téri Alagút tetejéről a diákok hatalmas magyar zászlót lógattak le, aminek közepén az oktatási tüntetések jelképe, a piros körben lévő felkiáltójel van. A diákok az alagútban Pintér Sándor belügyminisztert szidták.

A Fridays for Future tüntetésének első felszólalója azt mondta: az ő klímavédelmi mozgalmuk középiskolások százait aktivizálta. Szerinte a környezetvédelem és az oktatás egymástól elválaszthatatlan, mert mindkettőn a fiatalok jövője múlik. Egyszerűbb dolguk lenne, ha a környezeti nevelés szerves részét képezné az oktatásnak. De az aktivista szerint ez nem reális elvárás, amíg 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. A Fridays for Future szervezet is kiáll amellett, hogy vonják vissza a státusztörvényt, a tanárok azonnali béremelést kapjanak, és állítsák vissza a pedagógusok sztrájkjogát. Ezenkívül olyan Nemzeti alaptantervet állítsanak össze, ami befogadható tudást ad, és ami foglalkozik a klímavédelemmel is.

A klímaaktivisták tüntetésének vége után a résztvevők egy része elindult a Karmelitához, a rendőrök azonban lezárták a miniszerelnök hivatalához vezető lépcső tetejét. "Bűnözőket védtek!" – skandálták a diákok, akik farkasszemet néztek a rendőrökkel a lépcsőknél. A hírek szerint egy részük elkezdte tolni a rendőrsorfalat, dulakodás alakult ki. A rendőrség hangszórón keresztül felszólította a tüntetőket, hogy távolodjanak el a rendőrsorfaltól.

A diákok ezután elindultak lefelé a Karmelitához vezető lépcsőkről, más módon próbáltak feljutni a Karmelitához. A diákok a Hunyadi János út tetején ütköztek ismét rendőrsorfalba, a rendőrök ott megint figyelmeztették őket, hogy távolodjanak el a sorfaltól, mert a magatartásukkal balesetveszélyt idéznek elő. A kormánypárti Hír TV munkatársai bementek a tömegbe videózni, mire a diákok egységesen „Hazudik a tévé” skandálásba kezdtek. Ezután a tüntetők elkezdték követni a csatorna stábjának munkatársait, kérdéseket akartak feltenni nekik, közben a „szabad médiát” szlogent kiabálták.

Fél tíz előtt a diákok nagy része elindult haza, miután egyértelművé vált, hogy más úton sem fognak tudni feljutni a Karmelitához. A fél öt óta tartó tüntetés ezzel véget ért.

(via Telex)

Forrás: Klubrádió