"Kevesebb beszédre és több hídfoglalásra érdemes számítani" - ezt ígéri az őszi időszakra az Egységes Diákfront elnökségi tagja. Az EDF a Civil Bázissal és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével a Belügyminisztérium előtt tartott közös sajtótájékoztatóján jelentette be: szeptember elsejére országos tanévnyitót hirdetnek a Parlament elé, illetve szeptember 15-ére a nemzetközi demokrácia napjára is tüntetést szerveznek. Az ATV Híradó riportja.

"Az oktatás körében a következő követeléseket fogalmaztuk meg: azonnali 50 százalékos béremelést, legyen a sztrájk alapjog, új, esélyteremtő nemzeti alaptantervet és le a bosszútörvénnyel" - fogalmazott Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront elnökségi tagja. 

A három szervezet Országos Közös Akarat néven egy országos szintűre tervezett kezdeményezést hirdetett meg, amelynek legfőbb célja, hogy szeptemberig minden jelentős városban központot létesítsen, és létrehozzon egy ezres nagyságrendű aktivistahálózatot is. "Az országjárás során szeretnénk megkeresni a helyi közösségeket és az ő véleményüket, gondolataikat, gyakorlati és szakmai tudásukat bevonni az OKA négy oktatási pontjának a kifejtéséhez" - mondta Szilágyi Kitti, a Civil Bázis tagja. 

A PDSZ szerint egyre több távozó pedagógus is indokolja, hogy ősztől újrainduljanak a tiltakozások.

"Folyamatosan mondanak fel a tanárok, tehát egy borzasztó ősz elé fogunk nézni. Mi azt gondoljuk, hogy nagyon fontos ez az összefogás, hogy diákok tanárok és civilek közösen mozduljanak meg" - mondta híradónknak Ravasz Ágnes, a PDSZ országos választmányi tagja. 

A tiltakozások céljai ugyanis nemcsak az oktatásra vonatkoznak – ezt már a Civil Bázis elnöke mondta. Híradónk rákérdezett, hogy pontosan milyen politikai ambíciókkal indították el kezdeményezésüket. Horgas Péter úgy fogalmazott: "Nekünk most az a dolgunk, hogy mindazokat fogjuk össze, akik most nagyon szétaprózódtak, különböző közösségekben vannak, de egy céljuk van, ezt a rezsimet megdönteni. Igen, ez a cél."

Bedő Dávid, a Momentum Országgyűlési képviselője elmondta, fel fogják venni a kapcsolatot velük, hogy megtudják, hogy miben tudnak segíteni. 

A Momentum nyitott az együttműködésre. A párt tagjai a tavaszi tüntetéseken is rendszeresen jelen voltak, egyik képviselőjüket, Tompos Mártont őrizetbe is vették a május 3-i demonstrációkor. "Hogy ha ősszel újabb tüntetési hullám kezdődik, akkor mi azon kint leszünk természetesen, és segítünk akár a szervezésben, de ott leszünk részvétellel is, szóval örülünk neki összességében" - tette hozzá Bedő. 

A szeptember elsejére meghirdetett tanévnyitó tüntetésre eddig több mint kétezren jelezték érdeklődésüket.

Forrás: ATV