Győr-Moson-Sopron vármegyében is pereltek a háziorvosok, abban az eljárásban még nem született döntés. A Népszava cikke.

Pert nyertek Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a megfenyegetett háziorvosok, az ügyeletben való részvételre kötelező határozatokat a bíróság megsemmisítette - írta meg a MedicalOnline.

A portál felidézi, hogy a kormányhivatalok tavasszal közigazgatási határozatban kötelezték az új ügyeleti szerződést alá nem író háziorvosokat az ügyeletben való részvételre, emellett figyelmeztették őket. A fenyegetőzést azonban a Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei háziorvosok a Magyar Orvosi Kamara által támogatott pertársaságba szerveződve megtámadták. Utóbbi esetében már ki is derült, hogy sikeresen.

A Debreceni Törvényszék július 19-i ítélete szerint a kereset megalapozott, ezért megsemmisítette a kérdéses Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei közigazgatási határozatokat és új eljárás lefolytatására kötelezte a kormányhivatalokat. Az ítélet azt is kimondta, hogy a szerződés tartalmát - ideértve egyebek közt a díjazás kérdését, a sürgősségi ellátás feltételeit, az utazási költségtérítést és a helyettesítés rendjét is - az Országos Mentőszolgálatnak a háziorvosokkal közösen kell meghatároznia. Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye, csak a Kúriától kérhető rendkívüli jogorvoslat.

A portál felidézi, hogy Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár márciusban arról beszélt, hogy ha a helyzet úgy kívánja, a háziorvost a vármegyei tisztiorvos végzésben kötelezheti az ügyeletben való részvételre. Március utolsó napjaiban aztán az érintett megyékben a járási tiszti főorvosok levélben fenyegették meg a háziorvosokat azzal, hogy ha nem vállalnak havonta két alkalommal délután négytől este tízig ügyeletet, 30 ezer forintól 5 millió forintig terjedő bírságra, valamint a működési engedélyük visszavonására is sor kerülhet. A fenyegetés után a MOK vállalta, hogy fizeti azon háziorvosok perköltségeit, akik pertársaságba tömörülve megtámadják a határozatot.

Az orvosok így Győr-Moson-Sopron vármegyében is bírósághoz fordultak, ott még nem született döntés.

 Forrás: Népszava