Kimaradtak a jövő évi, december 24-ével bővülő karácsonyi szabadnapokból a kereskedelmi dolgozók. A szakszervezet szerint évek óta szorgalmazzák, hogy a december 24-e legyen a bolti dolgozók számára is pihenőnap.

Mint a Pénzcentrum is megírta, 2024-ben bővülne a karácsony környéki pihenőnapok száma, december 24-én sem kellene dolgozni. A 2024-ben keddi napra eső szenteste pihenőnap lehetne, amelyet december 7-én szombaton kellene ledolgoznia a munkavállalóknak, akiknek a karácsony utáni december 27-e szinte szabad lenne úgy, hogy a pénteki napra eső munkát előre teljesíthetnék december 14-én. A rendelettervezet ugyan minden munkaadóra, de csak azokra az alkalmazottakra vonatkozik, akiket általános munkarendben foglalkoztatnak, vagyis hétfőtől péntekig, napi 8 órában.

A szakszervezet szerint a fenti tervezet nem alkalmazható a kiskereskedelmi dolgozókra. Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu keresztényszociális munkavállalói érdekképviselet elnöke szerint évek óta következetesen szorgalmazzák a jogalkotóknál, hogy a december 24-e legyen a bolti munkavállalók számára is teljes mértékben pihenőnap azért, hogy az év végi hajtásban már ők is a családjukkal tölthessék a szentestét és nyugodtan készülhessenek az ünnepekre.

Bubenkó Csaba a napi.hu-nak arról beszélt, már az idei karácsony vonatkozásában is kezdeményezi az egyeztetést az érintett minisztériummal. Azt szeretnénk elérni, hogy erre az egy alkalomra, tehát kifejezetten december 24-ére a legnagyobb piaci szereplők esetében rendeletben szabályozzák a kereskedelmi munkavállalók pihenőidejét.

Forrás: Pénzcentrum