Legalább 15 városban tüntetnek a rendőri erőszak és a státusztörvény ellen csütörtökön.

A noÁr és a Tanítanék által kezdeményezett országos akció keretében demonstrálnak

státusztörvény az utóbbi hetekben újra indulatokat váltott ki az oktatási rendszer reformjáért és a pedagógusbérek emeléséért tüntetők körében. Két alkalommal is kordonbontásba és könnygázas oszlatásba torkollt a diákok tüntetése a Karmelita kolostor előtt. Legutóbb, május 19-én pedig a Fidesz-székháznál fejeződött be a tüntetés, ahol a rendőrség erővel oszlatta fel az összegyűlt tömeget. A csütörtöki demonstrációkon a rendőri erőszak ellen is tüntetnek.

A kormány a tanárok bérének emelésére hivatkozva március 2-án tette közzé a státusztörvényként, majd bosszútörvényként elhíresült tervezetet, amellyel megszüntetnék a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát és egy új jogállás alá, úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszony alá rendelnék őket.

A bevezetésével a pedagógus szakszervezetek szerint az érintettek a közalkalmazotti jogviszonynál és a munka törvénykönyvében megállapítottaknál is rosszabb helyzetbe kerülnének. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a bevezetni tervezett törvénnyel nemcsak nőnének a pedagógusok munkaterhei, de felszámolnák a tantestületek maradék autonómiáját  is. Bár már júniustól bevezették volna az új törvényt, egyelőre még a parlament elé sem került.

 Forrás: Mérce