Több tüntetőt is hivatalos személy elleni erőszak miatt jelentettek fel a szerdai tüntetést követően. A diákok viszont nem adják fel, tüntetnek tovább, a szakszervezet szerint pedig nem elég a státusztörvény módosítása. Az ATV cikke.

"Nem tapasztaltam figyelmeztetést, egyszer csak durr, jött a könnygáz. Nagyon sokakat leszórtak"

- mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ az országos választmány tagja az ATV Start című műsorában a szerda esti, Karmelita kolostor előtti tüntetésről

Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom szóvivője hozzátette: bíztak abban, hogy másodjára már visszafogottabb lesz a rendőrség. Mint mondta: nem csak a kordonbontók kaptak a könnygázból, hanem azok is, akik távolabb voltak. 

"Még egy asztmást is lefújtak, akiből ez reakciót váltott ki"

- mondta.

Schermann szerint a kordonbontással sikerült felhívni a figyelmet, de - mint mondta - egy lépéssel tovább kéne lépni és a státusztörvényt kéne visszavonni.

A kordonbontás és a pártpolitika bevonása kapcsán Nagy Erzsébet úgy vélte: nem látott olyan pedagógus kollégát, aki részt vett volna a kordonbontásban, de mint fogalmazott: helyes, ha tanúként részt vesznek a tüntetéseken, és megvédik az ott tüntető diákokat a tanárok.

"Normálisan, tárgyalásos úton ezzel a kormánnyal tárgyalni nem lehet, elérni nem lehet semmit" - tette hozzá.

Schermann Fruzsina szerint a diákok akarnak menni tüntetni, hiszen azt érzik, sosem hallgatják meg őket.

népszavazási kérdésekről szólva úgy fogalmazott: elsősorban a figyelemfelkeltés a célja, de remélhetőleg egy-két kérdés átmegy.

A kormány által tett módosítások könnyítése kapcsán Nagy Erzsébet úgy fogalmazott: a röghöz kötés valóban ilyen, de a felmondási idő még mindig nagyon hosszú. 

"Az a baj, hogy az alapvető problémák megmaradtak, ebből a kormány pedig nem hajlandó kihátrálni. Például a kollégák átirányítása mögül”

Hozzátette: számos olyan rendelkezés van még a státusztörvényben, aminek nem szabadna ott lennie.

Mint elhangzott: hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják a bent tartott tüntetőket. 

Ahogy arról beszámoltunk: a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak miatt indított nyomozást a rendőröket ért támadás miatt

Schermann Fruzsina úgy fogalmazott:

Semmiképpen nem hagyják abba a tüntetéseket. 

Forrás: ATV