A státusztörvény ellen tiltakoztak a pedagógus-szakszervezetek és az Egységes Diákfront: hétfő délután a Kálvin térről a Széchényi István térre vonulnak a tiltakozók.

Hétfőre hirdetett újabb sztrájknapot a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a köznevelési és szakképzési intézményekben, így tiltakoznak a kormány által március elején közzétett, státusztörvénynek nevezett javaslattal szemben. A tervezet ellen az érdekképviseletek petíciót is indítottak, amelynek keretében eddig több mint 4700 tanár jelezte, hogy a törvény elfogadása esetén hajlandó lenne felmondani.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk: Gulyás Gergely az ATV kérdésére azt mondta, ha Brüsszelből garanciát kap a kormány az uniós pénzek utalására, indul a tanárok uniós pénzektől függővé tett fizetésemelése.

Gulyás Gergely a kérdésünkre megerősítette, valóban nincs felfüggesztve az a része az EU-s pénzeknek, amiből a tanárok béremelését finanszírozni lehet. De mint mondta, “bonyolult rendszerről van szó”. A helyreállítási alap EU-s forrásait a magyar igazságszolgáltatási reform kérdései blokkolják. És a kohéziós EU-s források egy része akkor válik szabaddá, amikor a velünk szembeni jogállamisági eljárást sikerül lezárni - jelentette ki a miniszter.

A szavaiból az derült ki, hogy ha a Bizottság - “leegyszerűsítve”  - rábólint az igazságszolgáltatási magyar javaslatokra, akkor lesznek szabadok ezek az EU-s források, “és ide tartoznak a pedagógusbérek is”.

"Pintér, gyere le"

A Hvg.hu helyszíni tudósítója szerint körülbelül 500 ember elindult a Széchényi térre.

"Pintér takarodj, vidd az összes haverod" – szól a tömeg, sokan követik a demonstrációt a házak teraszairól, ablakokon kihajolva. A menetet egy rendőrségi kisbusz vezeti.

A Széchényi téren először a PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet szólalt fel, aki azt kérdezte: 

“Pintér, gyere le. Hol vagy, melyik ablakon nézelődsz?” 

Mire a a tömeg is rákezdett, hogy "Pintér gyere le"

A Széchényi téren szól a diáktüntetések dala, a "Mi vagyunk a Grund!", nagyjából 2 ezren lehetnek. Először Máté András szólalt fel, az Oktatási Hálózat aktivistája elmondta, a kormány a státusztörvénnyel jól bevált stratégiáját használja, amivel jobbággyá és szolgává akarja tenni a pedagógusokat. “Aki nem akarja a szolgaságot, annak nincs más útja, mint a tiltakozás” – tette hozzá.

Később egy tizenegyedikes osztályfőnök és egy óvónő állt a színpadra, utóbbi elmondta, a pedagógusok azon öt százalékába tartozik, akik 30 év alattiak. Elmondták, hogyan érzik ma magukat a pedagógusok: kiszolgáltatottan, mint akibe belerúgtak. A korábbi tiltakozási hullámot, polgári engedetlenséget úgy írták le: “nem tanítottam, azért, hogy taníthassak” - olvasható a tudósításban.

Forrás: ATV