A szakszervezetek mára országos munkabeszüntetését hirdettek a közoktatásban és a szakképzésben, este pedig tüntetést és fórumot is tartanak Budapesten.

Intézményvezetői- vagy egyéb nyomásra menet közben is sokan elálltak a sztrájktól, számos iskolában pedig a csatlakozók magas száma miatt inkább rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el hétfőre, így nem lehet megmondani pontosan, hogy hány pedagógus vesz részt a munkabeszüntetésen – közölte az InfoRádióban a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

Tudomásuk szerint csaknem minden nyolcadik-tizedik oktatási intézményben (a szakképzési intézmények nem értendők bele) sztrájkolnak. Totyik Tamás szerint a státusztörvény egyébként olaj volt a tűzre, olyanokat is munkabeszüntetésre sarkallva, ami számukra is meglepetésként hatott. Az érdekképviseleti vezető sérelmezte, hogy a szakképzési intézmények pedagógusainak az eddigi 5 százalék mellé újabb 10 százalékos béremelést ígértek, ezzel próbálva elejét venni a sztrájkhangulatnak.

A PSZ alelnöke szerint amúgy a kollégák egyre inkább felőrlődnek a másfél éve tartó sztrájksorozatban,

de szerinte a kormány is arra játszik, hogy ki fáradjanak. És a félelme is nagyon ott van – tette hozzá. „Az országot járjuk, és már több helyen jelezték, hogy még a PSZ fórumaira sem mernek eljönni, intézményvezetői retorziótól tartva, vagy hogy olyan órarendjük lesz, ami elviselhetetlen állapotot fog okozni számukra.”

Totyik Tamás szerint egyértelműen kijelenthető, hogy minél kisebb egy település, annál alacsonyabb a sztrájkhajlandóság, mert a tanárok úgymond röghöz vannak kötve, miután 8-10 millió forintnál többért egy Kádár-kockát nem tudnak eladni, miközben egy nagyvárosban több tízmillióért is csak egy kisebb panellakást kapnának.

„Tudunk olyanról, akit a fizetése miatt hitelképtelenné minősítették a bankban.”

Az országos sztrájk után a státusztörvény ellen Budapesten tüntetés is lesz. A PSZ kőbányai szervezete pedig a teljesítményértékelési rendszerről és a státusztörvény várható hatásairól fórumot tart.

 Forrás: Infostart