"Szabadságmenetet" tartottak az ADOM Diákmozgalom, a Pedagógusok Szakszervezete, a Civil Bázis, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az Egységes Diákfront szervezésében a nemzeti ünnepen, szerdán Budapesten.

A demonstráció résztvevői a Hősök terén gyülekeztek, majd a "Szabadság, együttműködés, szolidaritás. Szabadságmenet" feliratú molinó mögött az Andrássy úton a sugárút és a Bajcsy-Zsilinszky út találkozásánál felállított színpadhoz vonultak.

A menet megindulását megelőzően Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom elnöke és Bozai Ákos, a mozgalom szóvivője azt hangsúlyozta, hogy szeretőbb és őszintébb országért küzdenek az egyre illiberálisabb demokráciában.

Kifogásolták, hogy a kormányzat bűnbakként állítja be a pedagógusokat, ám - mint mondták-, a belügyminiszter, az oktatásért felelős államtitkár és a politikusok tehetnek a kialakult helyzetről.

A mai nap szóljon az összetartásról és az összetartozásról - hangoztatták a szónokok.

Ezt megelőzően Pankotai Lili gimnazista és Horváth Kristóf színész, egy-egy, a kormányzatot és a politikai berendezkedést bíráló slam poetryt adott elő.

A demonstráció résztvevői nemzeti színű és európai uniós, illetve a tüntetések jelképévé vált kockásingmintás zászlókat lobogtattak, továbbá a "szabad ország, szabad oktatás", a "nincs tanár, nincs jövő" rigmusokat skandálták és Kossuth-nótát énekeltek.

A magasba tartott molinókon a többi között "A sztrájk alapjog" és a "Felelős oktatási minisztériumot!" feliratok szerepeltek.

 Forrás: Infostart