Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán hivatalában fogadta a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ), valamint a Nemzeti Pedagóguskar vezetőit, és tájékoztatta őket arról, hogy a héten elindul a társadalmi és a szakmai egyeztetés a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezetekről - közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel.

Az államtitkár megerősítette: "a kormány célja az, hogy a háború és a szankciók okozta nehéz helyzetben is folytassa a pedagógusok béremelését". Ezt az egyeztetés előtt álló jogszabálytervezetek is rögzítik - tudatta.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány januártól 10 százalékos pedagógus-béremelést tudott megelőlegezni, de amint Brüsszel kifizeti a Magyarországnak járó uniós forrásokat - tette hozzá -, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógus-béremelés következhet; az idei béremelés mértéke januárig visszamenőleg legalább 21 százalékos lesz. Ezt követően a 2021-es bérszinthez képest 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a béremelés mértéke. A cél, hogy 2025-re a pedagógusok átlagfizetése elérje a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Az államtitkár közölte azt is, hogy megkezdődik a társadalmi és szakmai egyeztetés a köznevelést és a pedagógusokat érintő további kérdésekről is. A Belügyminisztérium ezzel kapcsolatosan a pedagógusokkal tartott online konzultáció eredményeit szem előtt tartva fogalmazta meg javaslatait.

A közlemény kitért arra, hogy a minisztérium javaslatot tesz a pedagógus-előmeneteli rendszer megváltoztatására is: a tervek szerint az eddiginél lényegesen rövidebb idő alatt lehet majd a magasabb bérezéssel járó fokozatba kerülni.

Legutóbb arról írtunk, hogy a Tanítanék Mozgalom az érettségi bojkottálására buzdítja a pedagógusokat, szerintük az érettségiztetés nem kötelező, ráadásul az ezért kapott díjazás megalázóan alacsony.

Forrás: ATV