Hétfőn reggel megkezdődik az Egészségügyi Államtitkárság és a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) sztrájktárgyalása – értesült a Népszava.

Mint arról írtunk, a szakszervezet január végén levélben jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy sztrájktárgyalást kezdeményeznek, miután a kormányzat egyértelművé tette, nem idén januártól, hanem csak júliustól és jövő év márciusától emelik a béreiket. Ez viszont az érintettek szerint elfogadhatatlan.

A FESZ kiszámolta, hogy a nyári emelés mindössze 10-20 százalékos bérnövekedést jelenthet, ami az inflációt sem kompenzálja. Belső felmérésükből pedig kiderült a jelenlegi bérezés mellett a szakdolgozók 72 százalékának gondot jelent az élelmiszer megvásárlása, csaknem harmaduk már nem tudja megfelelően biztosítani gyermeke ruházkodását, valamivel több mint nyolcaduk nem tudja fizetni a rezsijét. Soós Adrianna, a FESZ elnöke a Népszavának elmondta: a sztrájktörvény szerint kötelező egyeztetést kell tartani legalább hét napig. Sztrájkot – a törvény szerint – pedig nem lehet elindítani, amíg azt meg nem előzi egy ilyen egyeztetést. A tárgyaláson a szakszervezet ismerteti a követeléseit, ha nem sikerül eredményt elérni, úgy arra törekszenek, hogy megállapodjanak az elégséges szolgáltatásokról.

A sztrájktárgyalás alatt is gyűjtik az ágazatban dolgozók nyilatkozatait arról, hogy milyen nyomásgyakorló eszközt támogatnának a bérek azonnali emeléséért. Ötféle nyomásgyakorló eszközt mérlegelnek: a sztrájkot, a felmondások letétbe helyezését, az önként vállalt túlmunka felmondását, a tiltakozás valamilyen közös szimbólumának viselését, valamint csakis a munkaköri leírásban szereplő feladatok elvégzését.

– A nyilatkozatok folyamatosan érkeznek. Az eddigiek alapján a fővárosban, Szabolcs-Szatmár Bereg, Csongrád-Csanád és Baranya megyében már meghirdethetnék a munkabeszüntetést – mondta a szakszervezeti vezető.

 Forrás: Népszava