Két pedagógusz szakszervezet – a PDSZ és a PSZ – a Szolidaritás Napjaként hirdette meg a január 31-ét. A felhíváshoz csatlakoztak a szakképző intézmények tanárai is, ők 8-10-ig tartanak figyelmeztető sztrájkot. A tanárok és a diákok országszerte tüntetéseket tartanak.

Hétfőn kapta meg a bíróságtól az értesítést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy a szakképzési sztrájktárgyaláson a kormány képviseletére kijelölt Gazdasági Minisztérium lemondott a fellebbezés jogáról, így a nemrégiben hozott elsőfokú végzés a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról jogerőre emelkedett. Ez annyit jelent, hogy január 31-én a szakképzésben a kétórás figyelmeztető sztrájk immár jogerős végzés alapján történhet – írja a szakszervezet. 

A tanárok, diákok és a szakszervezetek nagyon sok akcióval készülnek hétfőre – ugyanis ma egy éve sztrájkoltak először, a sikertelen tárgyalások után. Budapesten lesz évértékelő, a diákok élőláncokat és országos ülősztrájkot tartanak majd, vidéken pedig az élőláncok mellett lesz fáklyás felvonulás is – írja az eduline.hu.

Mi várható a Szolidaritás Napján?

A diákok is országos kezdeményezért indítottak: ülősztrájkot hirdettek az egy éves évfordulóra. Az Egységes Diákfront arra kéri a diákokat szervezzenek ülősztrájkot az egyik órában a folyosóra, menjenek kockás ingben suliba, vagy szervezzenek élőláncot az iskola elé. Az országos akció egyik a Szent István Gimnázium elé szervezett élőlánc, a diákok a tanítás előtt, reggel 7:30-kor kezdődik majd.

Január 31-én tart évértékelőt a Tanítanék Mozgalom is. Bár az esemény zártkörű, a témája már most nyilvános: ezen az eseményen áttekintik majd a tavalyi évet az oktatási mozgalmak szempontjából, mégpedig azért, hogy "másnap feltöltődve és inspiráltan folytassuk a küzdelmet" - írják a szervezők. A Corvin Diákszövetség pedig január 31-én 15:00-tól tüntetést tart a régi Külső-Pesti Tankerületi Központ előtt.

Forrás: 168 óra