Az ATV Start vendégei Nagy Erzsébet a PDSZ országos választmányi tagja, valamint Soós Adrianna a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke voltak, akik kilátásba helyezték, hogy a jövőben együttesen álljanak ki követeléseikkel.

Mindkét vendég úgy gondolja ugyanis, hogy vannak közös ügyeik, mint például a bérkérdés. Felhívták a figyelmet arra, hogy a közszolgáltatások teljes területén szükséges lenne egy nagyarányú béremelésre. A pedagógusok csak minimális béremelést kaptak, amit az infláció miatt nem érzékelhetnek, az egészségügyi szakdolgozók fizetését pedig még egyáltalán nem emelték idén – mutatott rá Soós Adrianna.

Ezt Nagy Erzsébet azzal egészítette ki, hogy közös pontként jelenik meg a szakemberhiány is a két ágazatban. Nagyjából mindkét ágazatban 20-25 ezer ember hiányzik.

Nagy Erzsébet kitért arra is, hogy szerinte az új, jogállási törvényben való szabályozás egyfajta fenyegetés. Úgy véli, a jogállási törvények eddig mindig kedvezőtlenebb helyzetbe hozták a munkavállalókat, mint a közalkalmazotti törvény.
Mindezek mellett közös elemként említették még az úgynevezett „eltérítést”, ami azt jelentené, hogy a „rosszabbul teljesítők” pénzét kapnák meg azok a dolgozók, akik „jobban teljesítenek”. Ezzel a probléma, hogy rendkívül szubjektív, így nem biztos, hogy mindenki megérzi majd az esetleges béremelést.

Tárgyalások

Nagy Erzsébet elmondta, hogy a tegnapi sztrájktárgyalásoknak nem volt sok értelme, ugyanis hiába ígérte meg a Belügyminisztérium, hogy időben jelzik a tárgyalások témáját, erre nem került sor, csak a tárgyalások előtti éjszakán. Emellett problémásnak vélte azt is, hogy nem a követelésekről volt szó, hanem csak a teljesítményértékelésről. Azonban elmondása szerint ezt addig nem lehet értelmezni, amíg nem derül ki, milyen bérezési rendszerhez kívánják a teljesítményértékelést bevezetni.

Soós Adrianna elmondta, hogy az egészségügyi szakdolgozóknál már létezik a teljesítményértékelés, amin most módosítanak, így lehetővé teszi, hogy akár 20 százalékkal is csökkenjen a dolgozó alapbére, amit felháborítónak tart.

Kiderült egyébként, hogy egy belső felmérés szerint, minden harmadik szakdolgozónak spórolnia kell az élelmiszeren, ha nem érkezik béremelés, és saját bevallásuk szerint nagyon nehezen képesek a gyermekeikről is gondoskodni.

 

Forrás: ATV