Január 26-ra, azaz a sztrájkhéten hívta össze a sztrájkbizottság következő ülését Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár - közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel.

A Pedagógusok Szakszervezete, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete részére megküldött meghívóban az államtitkár arra hívta fel a szakszervezeti vezetők figyelmét, hogy a január 23-tól meghirdetett országos sztrájknapokon a köznevelési intézményekben az intézményvezetők és a tankerületek az elégséges szolgáltatás körébe tartozó szolgáltatások teljes körű biztosításáért mindent megtesznek.

Hozzátette: a helyi sztrájkbizottságot, illetve sztrájkszervezőt terhelő kötelezettségek betartása a tanulók érdekeinek védelmét kell szolgálnia, a gyermekek semmilyen hátrányt nem szenvedhetnek.

Azt már lehet tudni, hogy Szeged valamennyi gimnáziuma, de sok más intézményben is sztrájkolni fognak. A szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanárainak kétharmada nem veszi fel a munkát hétfőn. Mindeközben a PDSZ 2023. január 31-én 8 órától 10 óráig kétórás figyelmeztető sztrájkot kezdeményezett az ország szakképző intézményeiben.

Ezen a héten derült ki az is, hogy közös levélben tájékoztatta a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről az Európai Szakszervezeti Szövetséget (ETUC) a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF).

Ezen felül pedig közel másfél év után újabb sztrájkköveteléseket fogalmaztak meg a pedagógus-szakszervezetek, levélben tájékoztatták döntésükről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt. egyrészt azt kérik a kormánytól, hogy helyezzék hatályon kívül a munkabeszüntetést láthatatlanná tevő sztrájktörvényt, másrészt azt, hogy vonják vissza a tanárok kirúgására vonatkozó új kormányrendeletet.

Az eddigi négy követelés a következő:

  • Azonnali, legalább 45 százalékos béremelés a pedagógusoknak!
  • 130 százalékos emelés a közalkalmazotti bértábla béreire a nem pedagógus munkakörökben!
  • A heti 22 óra kötelező óraszám visszaállítása és a helyettesítések, túlórák kifizetése!
  • A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre!

Január 31-re az országosan meghirdetett, 23-i sztrájkhéttel együtt – a hétnapos gördülő sztrájk utolsó napjára, 2023. január 31-rére a PDSZ meghirdette a SZOLIDARITÁS NAPJÁT. Január 31. az egyéves évfordulója annak a figyelmeztető sztrájknak, melyet azért hirdettek a pedagógus szakszervezetek, mert három hónapnyi sztrájktárgyalás után sem volt hajlandó semmilyen megegyezésre a kormány. Ezen a napon a diákok ülősztrájkot, a két szakszervezet kiemelt sztrájknapot, a Tanítanék online ünnepélyes évértékelő gálát szervez.

Forrás: mfor.hu