Hatvanba ért a tanárok Tudásmenet az oktatásért! elnevezésű akciója. A demonstrálók között van a PSZ alelnöke, aki azt mondta: bár a 180 kilométeres gyalogtúra fizikailag megviseli a résztvevőket, az önzetlen támogatók sokasága tartja bennük a lelket. Totyik Tamás kiemelte: a településeken tartott fórumok meglepően sokakat érdekelnek és az is kiderült számukra, hogy milyen okok állnak a vidéki pedagógusok egzisztenciális félelmei mögött.

Hat nap alatt mintegy 180 kilométert tesznek meg gyalog a pedagógusok a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig. Az út kétharmadához közelítve a zarándoklatban résztvevő Totyik Tamás az InfoRádióban úgy fogalmazott, vízhólyagokkal, körömleválásokkal és kis térdfájással, de még bírják a gyűrődést. Mindebben fontos lelki támasz jelentenek mindazok, akik be-becsatlakoznak, illetve akik településről településre várják és megvendégelik a Tudásmenet tagjait, anélkül, hogy erre bárki kérte volna őket – tette hozzá a PSZ alelnöke.

A városokba, falvakba érve több helyen fórumokat is tartanak. Totyik Tamás elmondása szerint ezeken – Budapesthez közeledve – egyre több az érdeklődő. Ami érdekes volt számukra, hogy

az általuk elképzelteknél is sokkal nagyobb a pedagóguskollégák félelme,

elsősorban azért, mert ha elveszítik a munkájukat, nincs hova menniük – tette hozzá a szakszervezeti vezető, aki szerint nagyon komoly "urambátyám rendszer" alakult ki vidéken, komoly függőségi rendszerek vannak, ami miatt háromszor is meggondolják, hogy bármilyen tiltakozó akcióban részt vegyenek.

Totyik Tamás kiemelte: úgy tűnik, hogy a Tudásmenet újabb házi feladatokat adott a számukra, nevezetesen, hogy a legkisebb településekre is eljussanak és megmutassák: hogyan lehet tudatos munkavállalóvá válni.

A szakszervezeteknek a legnagyobb történelmi bűnük, hogy a munkavállalók tudatosságát nem tudták kialakítani

– fogalmazott.

Tudásmenet a tervek szerint szombaton ér majd a fővárosba, de addig még csütörtök Hatvanban, pénteken pedig Godőlőn fognak a helyi pedagógusokkal találkozni. A PSZ alelnökének megfogalmazása szerint azt szeretnék, ha a kollégák beszélnének, egyrészt arról, hogy szerintük mi az, amit a szakszervezetek rosszul csinálnak, másrészt milyen elvásásaik vannak, hogy az oktatás jelenlegi „nyomorúságos” helyzete javuljon.

„Nem a fizetésekről kell beszélnünk, hanem a diákok leterheltségéről, a taníthatatlan Nemzeti alaptantervről, hogy ezekben milyen változásokat és hogyan tudunk elérni” – magyarázta.

 

Forrás: Infostart.hu