A Facebook-oldalán jelezte a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ), hogy részt vesznek a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a noÁr mozgalom holnapi demonstrációján.

A mentősök a posztban a „Valódi nemzeti konzultációt az oktatásért!” című rendezvénnyel kapcsolatban úgy fogalmaznak:

„Ez nem pusztán „bérharc”, hanem a gyermekeink és a diákság érdekeinek védelme! A közös sorsunk, életünk, jövőnk legfontosabb elemei közé tartozik az oktatás-nevelés és az egészségügy. Ezzel tisztában vannak az oktatásban dolgozók is és mellénk álltak,  támogattak minket amikor 2021. nyarán a Hősök terén az egészségügy helyzetének javítása érdekében emeltük fel a hangunkat. Az oktató-nevelő munka befektetés a jövőnkbe! Befektetés nélkül pedig nincs hozam.„

Bejegyzésükben támogatják a pedagógustársadalom jobbító szándékú törekvéseit melyek az oktatás, nevelés tekintetében garantálják a méltó hivatásgyakorlást, a szakmai alapon történő döntéshozást, a jelen és a jövő generációinak az értékálló tudáshoz való hozzájutását. Egyúttal kérnek „minden olyan bajtársat, aki felelősséget érez gyermekeink sorsa, jelenünk, jövőnk iránt, politikai és világnézettől függetlenül fontosnak tartja a minőségi oktatást, mint nemzeti értéket, hogy vegyen részt a tüntetésen”.

„Néhány óra az életedből csekély ár egy jobb jövőért!”

A poszttal kapcsolatban megkerestük Illés Istvánt a MOMSZ elnökét, aki lapunknak elmondta, több okból döntöttek a pedagógusok ügyének támogatása mellett. Mint állampolgárok, szülők és mint munkavállalók is kötelességüknek érezték a kiállást:

„Állampolgárként és szülőként azt hiszem, hogy mindenki számára világos, hogy az oktatás a jelenünk és a jövőnk meghatározó eleme, ugyanúgy, mint az egészségügy és éppen azt a két területet hanyagolja most el a fenntartó. Úgy gondoltuk, hogy az oktatásba fektetett energia az a jövőbe való befektetés. Ez mindenkinek pártállástól függetlenül meg kell értenie”

-mondta el Illés, hozzátéve, munkavállalóként azt fogalmazták meg, hogy csak úgy lehet elérni bármiféle eredményt a jelen politikai környezetben ha van egyfajta összefogás és szolidaritás. Szerinte hasonló problémák láthatóak az oktatás és az egészségügy területén:

Ahogy az oktatásban pedagógushiány van, úgy az egészségügyben is humánerőforrás hiány van. A bérezés kérdése, ami mindig kardinális kérdés és ami a pályán maradást is elősegítené. Az érdekegyeztetés és az önálló minisztériumok ügye, ami mindkét félnek követelése.

Illés ezzel együtt elmondta, mivel a mentős szakma hétvégén is dolgozik, így kisebb létszámú, de szimbolikus részvételre számítanak holnap.

Kiemelte, az érdekképviseletnek most már az ehhez hasonló eszközöket, mint a tüntetés, a demonstráció és a sztrájk is „elő kell vennie”, hogy érvényesíteni tudja az érdekeit. A pedagógusok esetében is fontos a sztrájk kérdése, de a mentősöknél is szinte kivitelezhetetlen „történet lenne”. Még azt is látja, hogy nincs meg a demonstrációkhoz szükséges „kritikus tömeg”, de

az egészségügyi alapellátás átalakítása kapcsán elégedetlenségi hullámra számít.

A pedagógusok és a tanáraik érdekében demonstrációkat szervező diákok megmozdulásairól, ügyéről folyamatosan és kiemelten foglalkozunk itt a Mércén. Így beszámoltunk a diákok által múlt péntekre szervezett élőláncról és a szemerkélő esőben tartott tüntetéséről, a pedagógussztrájkokról pedig itt olvashatóak cikkeink.

Forrás: Mérce