A problémák között nemcsak az alacsony béreket, hanem a tanárok, diákok túlterheltségét, a korszerűtlen tananyagot, a pedagógushiányt és a szabad tankönyvválasztás hiányát is felsorolták. A Népszava cikke.

Szerdáig legalább 70 iskolából csatlakoztak pedagógusok a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai által november 14-18. közé meghirdetett, több napos munkabeszüntetéshez. Vannak, akik sztrájkba léptek, mások polgári engedetlenség keretében tagadták meg a munkavégzést. Köztük van a Budapest II. kerületi Rákóczi Ferenc Gimnázium 44 tanára is, akik közleményükben azt írták, ezzel a lépésükkel szeretnék kifejezni, hogy az oktatásirányítás nem reagált megfelelően az elmúlt időszak tiltakozó akcióira.

“Mi sem akarunk csendben maradni és úgy tenni, mintha jól működne az oktatás” 

- fogalmaztak.

A problémák között nemcsak az alacsony béreket, hanem a tanárok, diákok túlterheltségét, a korszerűtlen tananyagot, a pedagógushiányt és a szabad tankönyvválasztás hiányát is felsorolták. A tanárok célkitűzéseit és tiltakozó akcióit sok diák és szülő is támogatja. Szerda este pestszentlőrinci szülők szerveztek szolidaritási demonstrációt a Karinthy és más iskolák pedagógusai mellett, amelyen több százan vettek részt. Csütörtök délután öt órakor pedig összehangolt fáklyás felvonulások lesznek Pécsen, Szegeden, Győrben, Miskolcon, Zalaegerszegen, Veszprémben, Egerben, Kaposváron, Szekszárdon, Kecskeméten, Szentesen és Hódmezővásárhelyen.

A pedagógus szakszervezetek november 18-ára hirdettek újabb egységes sztrájknapot, amely egy országos élőlánccal indul: péntek reggel háromnegyed nyolctól diákok, tanárok, szülők és civilek alkotnak majd élőláncot Budapesten és az ország számos pontján. Délután az Egységes Diákfront tart tüntetést Budapesten, a Március 15. térről vonulnak majd az Erzsébet hídon át a Clark Ádám térre. A diákok korábban nyílt levélben szólították fel a közmédiát, hogy főműsoridőben legalább öt percet kapjanak, hogy hitelesen elmondhassák, mit gondolnak a közoktatás állapotáról. Az MTVA azóta sem reagált a megkeresésükre. 

Forrás: Népszava