A Külső-Pesti Tankerület mintegy 25 iskolájának pedagógusai sztrájkolnak hétfőtől a magyarországi közoktatás állapota miatt. A sztrájkhoz a tankerület szülői közössége is csatlakozott.

November 14-18-a között a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola Gimnázium egyhetes munkabeszüntetést hirdetett meg, ehhez csatlakozott egy sor további intézmény,

úgy mint

– a Budapest XVIII. Kerületi Bókay Árpád Általános Iskola,

– a Budapest XVIII. Kerületi Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola,

– a Darus Utcai Magyar-Német Két Tannyelvű Általános Iskola,

– a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium,

– a Kispesti Eötvös József Általános Iskola,

– az Eötvös Loránd Általános Iskola és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános iskola,

– a Kispesti Gábor Áron Általános Iskola,

– a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola,

– a Budapest XX. Kerületi Gyulai István Általános Iskola,

– a Kandó Téri Általános Iskola,

– a Kapocs Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskola,

– a Kispesti Károlyi Mihály Magyar – Spanyol Tannyelvű Gimnázium,

– a Kassa Utcai Általános Iskola,

– a Kastélydombi Általános Iskola,

– a Kisfaludy Károly Középiskolai Kollégium,

– a Kispesti Kós Károly Általános Iskola,

– a Budapest XX. Kerületi Kossuth Lajos Gimnázium,

– a Kispesti Móra Ferenc Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény,

– a Budapest XX. Kerületi Nagy László Általános Iskola és Gimnázium,

– a Kispesti Pannónia Általános Iskola,

– a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola,

– a Budapest XVIII. Kerületi Táncsics Német Nemzetiségi Általános Iskola,

– a Vajk-sziget Általános Iskola,

– a Budapest XVIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Ének-Zenei, Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium

Ezekhez az iskolákhoz támogatóként csatlakozott a BGéSZC Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Technikum is.

„Jövő héten még további tankerületi iskolák csatlakozása várható. Az említett iskolák pedagógusai változó időtartamban vesznek részt munkabeszüntetésekben, és több alkalommal a szülők közreműködésével is számtalan akcióban fejezik ki azt, hogy azonnali változásra van szükség a közoktatásban. Az iskolai közösségek nyilatkozatban fogalmazzák meg céljaikat.

Ez mellett pedig a Külső-Pesti Tankerületi szülők szervezésében november 16-án, 17:00-tól egy demonstrációra is készülünk a XVIII.kerületi Turul parknál”

– írták szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményükben a külső-pesti tankerületi szülők.

A Karinthy 35, míg a Brassó Utcai Általános Iskola 26 oktatója csatlakozott első körben a sztrájkhoz, nyilatkozta Berta Beáta az Atv-nek.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a november 7-i, több órás sztrájktárgyalás sem vezetett egyezségre a tanárszakszervezetek és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár között.

A tanárszakszervezetek képviselői az Oktatási Hivatal Szalay utcai épülete előtt elmondták: lényegében egyik sztrájkkövetelésüket sem kívánja teljesíteni a kormányzat.

A kormány ajánlata a szakszervezetek szerint, hogy

– 2022-ben 20 százalékkal emelik a béreket, amennyiben megérkeznek az EU-s források,
– 2023-ra a diplomás átlagbér 64,7 százalékát,
2024-ben a 72 százalékát,
– és 2025-re érné el a 80 százalékát a tanárok bére.

2030-ig vállalta a kormány, hogy ezt indexálja, tehát a diplomás átlagbérrel együtt emeli a pedagógusbért is.

A szakszervezetek képviselői kiemelték, hogy 2021 októberében még 200 ezer forintos cafetériát, és 30 ezres könyvvásárlási lehetőséget ajánlott a tanároknak, ahhoz képest ez egy komoly elmozdulás, amely azt mutatja, hogy

„a társadalmi nyomás előtt a kormány kezd meghajlani. Csakhogy ezt hogy fogja betartani, erre rendkívül kíváncsiak vagyunk.”

– fogalmaztak.

Mindezek után a PDSZ Országos Választmánya november 11-i ülésén döntött arról, hogy a tavaszi sztrájk időszakhoz hasonlóan ismét meghirdeti a szolidaritási sztrájkot a szakképzésben foglalkoztatottak részére is, hogy csatlakozni tudjanak a november 18-i munkabeszüntetéshez.

Ahogyan arra Tóth Csaba, a Mérce szerzője elemzésében korábban rámutatott,a szakiskolák és szakközépiskolák a 2016-os reformok lévén jöttek létre az előző, államszocializmus korából maradt – de kifejezetten jobban működő – szakközépiskolák és szakmunkásképzők helyett. Az átalakítás, amit 2018-ban, 2019-ben Palkovics László innovációs miniszterre bíztak, azonban az ígéretek ellenére hevenyészett és továbbra is alulfinanszírozott rendszert hozott létre.

A propaganda szintjén a jövő gyári technikusainak és általában a szakképzésnek a szerepe persze kiemelt szerepet kapott, talán éppen az elhanyagolt gimnáziumokat és egyetemeket ellensúlyozva. De a reform valahogyan mégsem sikerült.

Bár a szándék az volt, hogy a szakiskolákat a középfokú köznevelésben egy az egyben elválasszák a gimnáziumoktól, a tiltakozások azt mutatják, hogy mostanra az itt tanítóknak, tanulóknak és dolgozóknak is elegük lett a jelenlegi helyzetből.

November 18-án egységes, egész országot körbe ölelő kiállást szervez a tanárokért az Egységes Diákfront – Pala Mozgalom élőlánc formájában. Az esemény reggel, az első tanítási óra alatt (7:45-9:00) fog megvalósulni.

Forrás: Mérce