A Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára, illetve a szintén a tankerületünkben lévő Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára bejelentjük, hogy november 14-18. között személyenként változó időtartamú, de összesen egyhetes munkabeszüntetésbe – polgári engedetlenkedés vagy sztrájk – kezdünk – írta a 24.hu-nak kedd reggel Berta Beáta, a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium pedagógusa. Egyúttal jelezte: ezzel a lépéssel szeretnék kifejezni, hogy nem tartják elegendőnek és megfelelőnek azokat, az oktatásirányítás részéről érkezett reakciókat, amelyeket a hetek óta tartó, országos megmozdulásokra kaptak válaszul.

Nyilatkozatukban azt írják: „Hiába jeleztük sokan, sokféleképpen a problémákat, semmiféle konkrét, elfogadható lépés nem látszik kirajzolódni, még ígéretek szintjén sem. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy továbbra sem látszik a kormányzati szándék az oktatás legégetőbb problémáinak rendezésére, ezért úgy érezzük, ilyen formában is kötelességünk szót emelni a változtatás szükségessége”.

A pedagógusok szerint szükség lenne többek között a tanári autonómia visszaállítására, a „megfélemlítés és félelemben tartás helyett” párbeszédre az oktatás problémáiról, érdekérvényesítő sztrájkjogra és a diákok és a pedagógusok terheinek csökkentésére.

Úgy gondoljuk, kötelességünk szót emelni a fenti problémák megoldása érdekében, mert nem szeretnénk és nem is tudunk egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a leginkább érintett szereplők (tanárok, diákok, szülők) véleményét nem hallgatják meg. Nem akarunk csendben maradni, és még évekig, évtizedekig úgy tenni, mintha jól működne az oktatás! A csend nem rend!

– fogalmaztak a pedagógusok.

A pedagógus-szakszervezetek hétfőn tárgyaltak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről, ám mint kiderült, idén nem lesz semmilyen béremelés, és a  többi sztrájkkövetelésükben sem történt semmilyen előrehaladás.

 

Forrás: 24.hu