Az Adom Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) október 23-ára is szolidaritási tüntetést szervezett a pedagógusokért. A szervezők szerint megközelítheti a 80 ezret a tüntetésen részt vevők száma; 195 vidéki településen volt kiállás a tanárokért. A felszólalók ismét felhívták a figyelmet arra, hogy mára kezelhetetlenné vált a tanárhiány, alig van utánpótlás, és vegyék vissza a Kölcsey gimnáziumból kirúgott tanárokat.

A demonstrálók a Kálvin téren gyülekeztek, majd a Szabadság hídon keresztül átvonultak a Műegyetem rakparton felállított színpad elé - tudósított az MTI.

Az ország mind a 3200 települése szívesen visszavenné az iskolákat, hogy azok a helyi közösséget szolgálják - mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

Az oktatás központosítása nem jött be

Az oktatás szabadságának lebontása azzal kezdődött, hogy az önkormányzatoktól elvették az iskolákat, majd elvették a tankönyvválasztás szabadságát, most pedig el akarják venni a gyerekektől a tanáraikat.

Ugyan Budapest nem egyenlő az országgal, de a kormány sem egyenlő az országgal; egy dolog van, ami egyenlő az országgal, az iskola, mert a tanár mindannyiunk tanára - mondta Karácsony Gergely, aki felidézte: 33 éve, kamaszként a rendszerváltás idején minden este rekedten tért haza, mert egész nap azt kiabálta: "ruszkik, haza!". Akkor úgy gondolta, hogy ha egyszer Magyarország kivívja a szabadságát, akkor senki nem veheti el azt tőle.

Most viszont - folytatta - a 14 éves fia jön haza rekedten a tüntetésekről, ahol a szabadságot követelik. Tanítónő felesége pedig naponta tapasztalja, hogy azért nem tudja rendesen gyakorolni a hivatását, mert mások rossz döntéseket hoznak.

Arról is szólt, eredetileg úgy tervezték, hogy a főváros tart október 23-ai megemlékezést a Műegyetem rakparton, ám az oktatás ügye most ennél sokkal fontosabb, ezért átadták a helyszínt a diákoknak. "Éljen a szabad ország, a szabad oktatás, éljen a grund!" - fogalmazott Karácsony Gergely.

Mára kezelhetetlen lett a tanárhiány

A rendezvényen Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője ott arról beszélt, hogy ma már nemcsak a magasabb pedagógusi bérekért, a tanári munkaterhelés csökkentéséért küzdenek, hanem a jogellenes munkáltatói intézkedések ellen is. Ezekkel ugyanis megpróbálják "lenyomni" az elégedetlenséget. (Utalt arra, hogy a budapesti Kölcsey gimnázium több tanárát is kirúgta a tankerület a polgári elégedetlenségi akciójuk miatt.)

Felhívta a figyelmet arra, hogy a pedagógusok sorra hagyják ott a tanári, tanítói pályát, ennek következtében mára kezelhetetlenné vált a tanárhiány. "Ezt mindenki látja, ám a kormány a füle botját sem mozgatja" - fogalmazott a PDSZ ügyvivője. (Hat év alatt közel felére csökkent a pedagógusképzésre jelentkező fiatalok száma, a felvettek száma pedig 11,1 ezerről 6,4 ezerre - írta közleményében korábban a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).)

Azt követelik egyebek mellett, hogy

  • a pedagógusok bérének számítását az aktuális minimálbérhez igazítsák (a pedagógusoknál ugyanis a 2014-es minimálbér, 101 500 forint a vetítési alap),
  • legyen újra kötelező óraszám,
  • legyen túlóra, a kormány pedig fizesse ki a többletmunkát.

Nagy Erzsébet ismertette a diákok összefogásával létrejött Egységes Diákfront követeléseit:

  • megoldást a tanárhiányra,
  • használhatóbb tananyagot,
  • élhetőbb iskolai körülményeket,
  • a sztrájkjogot visszaadását,
  • figyelmet az oktatásra.

A bérrendezés szükséges, de nem elégséges a problémák megoldására

Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke azt hangsúlyozta, a bérrendezés szükséges, ám nem elégséges ahhoz, hogy az oktatás problémái megoldódjanak. Egy kezdő pedagógus fizetése nettóban egy 500 eurós bankjeggyel egyenlő, erre a bankok még hitelt sem adnak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy évente több ezer pedagógus megy nyugdíjba, és nincs utánpótlás.

bérek miatt veszélyben a jövőtök - figyelmeztette a hallgatóságot a szakszervezeti vezető, hozzátéve: 16 ezer pedagógus hiányzik az óvodákból és az iskolákból, emiatt pedig az iskolák egyötödében képesítés nélküli pedagógusok dolgoznak. Ezért sérül a gyermekek oktatáshoz fűződő joga - mondta az MTI szerint Szabó Zsuzsanna.

Forrás: napi.hu