Az alföldi városban sokan feketébe öltözve, zajkeltő eszközökkel vonultak pedagógusok a városan, Zuglóban a szülők, nagyszülők szerveztek „fényláncos” demonstrációt. A Népszava írása.

Lépjünk együtt az oktatásért! címmel tartottak demonstrációt péntek késő délután Szolnokon, a Tiszai Hajósok terén – számolt be a szoljon.hu az eseményről, amelyen a tüntetők, akik közül sokan fekete ruhába öltöztek, a beszédek és egyperces, az oktatás jelenlegi gyászos helyzetére utaló néma csendet követően hangosan tiltakozva, zajkeltő eszközökkel, kereplőkkel, dudákkal és transzparensekkel tettek egy kört a városban.

A Facebookon a szervezők egyszerűen csak „szolnoki pedagógusok” eseményeként hirdették meg a végül csaknem kétezres demonstrációt, amely immár a tanár-  és diáktüntetéseken szokásosan a Mi vagyunk a Grund című dal eléneklésével és mobiltelefonos világítással zárult.

Követeléseik ugyanazok voltak, mint az oktatásban résztvevőknek országszerte, és egyebek mellett felhívták a figyelmet a pedagógusok és a diákok túlterheltségére, a szabad tankönyvválasztás és a tanulási-tanítási autonómia visszaállításának fontosságára, a megalázó fizetésekre, a valódi sztrájkjog hiányára, a tankerületi fenyegetésekre, a párbeszéd hiányára.

 Este volt egy tüntetés Zuglóban is, ahol szülők és nagyszülők szerveztek szolidaritási akciót, lámpákkal, mécsesekkel, világító mobiltelefonokkal élőláncot  szójátékkal „fénylőláncot” a  Metropolitan Egyetem mögötti füves területtől a kerületi Mályva térig. 

Amint arról lapunk is beszámolt, nemzeti ünnepünkön, október 23-án vasárnap Budapesten lesz az ADOM Diákmozgalom és PDSZ közös rendezvénye, amely délután négy órakor a pesti Kálvin téren kezdődik, és a Szabadsághídon át vonulva a Műegyetem rakparton folytatódik, és a tanárokért, az oktatásért való kiállásra buzdított mindenkit Karácsony Gergely főpolgármester is.

Forrás: Népszava