Október 25-én, kedden sztrájk miatt 14 és 16 óra között nem járnak majd az autóbuszok a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közleménye szerint.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) jövő keddre sztrájkot hirdetett a kért fizetésemelés elmaradása miatt. A sztrájk feltételeiről a feleknek egyelőre nem sikerült megállapodniuk. Az előzetes bejelentés szerint október 25-én 14 és 16 óra között nem közlekednek majd a Volánbusz járatai – írja az Index.

„A foglalkoztatási szabályokra vonatkozó pozitív változtatási igényünket sem tudtuk elfogadtatni a munkáltatói oldallal, azokkal kapcsolatban még konkrét módosítási időpontot sem kaptunk, így nem maradt más eszköz a SZAKSZ számára, mint hogy bejelentse következő demonstratív lépését” – áll a közleményben.

A szervezet szerdán, október 19-én tárgyalt a Volánbusz Zrt. vezérkarával, és az inflációs hatások, a jelenlegi gazdasági helyzet és a megnövekedett rezsiszámlák miatt fizetésemelést kértek. A feleknek ugyan a követelések teljesítéséről és a sztrájk napján biztosított elégséges feltételekről sem sikerült megállapodniuk, ám a Dobi István, a SZAKSZ elnöke azt nyilatkozta, hogy péntek délután ismét tárgyalóasztalhoz ülnek. 

A Volánbusz felelőssége a sztrájk alatti menetrend kidolgozása és bejelentése

A vonatkozó törvény szerint a Volánbusznak a sztrájk előtt két nappal kell tájékoztatnia az utazóközönséget a munkabeszüntetés ideje alatti menetrendről. A SZAKSZ szerint a Volánbusz felelőssége a sztrájkmenetrend összeállítása, ha ezt nem teszi meg, akkor október 25-én délután két órán át nem fognak járni a Volánbusz járatai. 

 

Forrás: 168 óra

 

A fenti cikkel kapcsolatban a Volánbusz Zrt. az alábbiakban olvasható helyreigazítási kérelemmel fordult szerkesztőségünkhöz:

Sajtó-helyreigazítás:

  1. október 25-én 14 és 16 óra közötti időtartamra meghirdetett autóbusz-vezetői figyelmeztető sztrájk kapcsán 2022. október 22-én honlapunkon megjelent cikkben valótlanul állítottuk, hogy

- a 2022. október 25-én 14 és 16 óra közötti időtartamra meghirdetett figyelmeztető sztrájk ideje alatt nem járnak majd a Volánbusz autóbuszai.

Ezzel ellentétben az igazság az, hogy a Volánbusz a még elégséges szolgáltatást az 1989. évi VII. törvény (Sztrájk törvény) és a 2012. évi XLI. törvény (Sztv.) alapján biztosítja október 25-én 14 és 16 óra között a figyelmeztető sztrájk idejére.

A társaság – a jogszabályi előírásoknak eleget téve – két nappal a sztrájk megkezdése előtt tájékoztatja a nyilvánosságot az esetleges menetrendi változásokról.

- a Volánbusz dolgozói október 10-én a közlekedési társaság budapesti székháza előtt tüntettek Az idézett tartalom jelentős ferdítést tartalmaz, a Volánbusz 18 ezer dolgozójának csak kis hányada tüntetett október 10-én a közlekedési társaság budapesti székháza előtt, azt egyetlen szakszervezet szervezte, a többi volánbuszos érdekképviselet nem csatlakozott a kezdeményezéshez. .

- a közlekedési szolgáltatónak „megfelelő és eleget tevő menetrendtervezetet kell kidolgoznia”, és azt szintén legkésőbb a sztrájk előtt két nappal a lakosság egyidejű tájékoztatásával kell meghirdetnie.

 Az idézett tartalom értelmetlen, pontatlan és így nem felel meg a valóságnak.

 Ezzel szemben a valóság az, hogy a Sztrájk törvény és az Sztv. szerint a Volánbusz kötelessége a még elégséges szolgáltatás biztosítása, amelyre tekintettel – a sztrájk idejére érvényes, a még elégséges szolgáltatást biztosító menetrendet kell kidolgoznia és jogszabályban meghatározott határidőben – a Volánbusz esetében két nappal a sztrájk előtt nyilvánosságra kell hoznia.