A debreceni TEVA gyógyszergyár dolgozói kedden demonstrációt szerveztek a cég épülete elé, ugyanis a vezetés már hónapok óta nem hajlandó megadni a munkavállalóknak járó bérkompenzációt. A Mérce cikke.

Kedden délután több száz dolgozó vonult fel a cég telephelyén, ahol a gazdasági visszaesés okozta megélhetési válságra hívták fel a gyógyszergyár vezetésének a figyelmét.

A több mint három órás demonstráció alatt a csúcsidőben összesen 475-en tartózkodtak a szakszervezet által szervezett rendezvényen.

Ahogy korábban már megírtuk, június óta folynak a tárgyalások a TEVA gyógyszergyárnál egy évközi béremelésről, de azóta semmiféle konkrétummal nem tudott előállni a vezetőség. Pedig a VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) debreceni szakszervezete augusztusban már több javaslatot is tett. Az elhúzódó és eredménytelen tárgyalásokra most demonstrációval reagáltak a dolgozók.

A szakszervezet leginkább azt nehezményezi, hogy miközben több gyógyszergyárban már sikerült kiharcolni a dolgozóknak járó kompenzációt, addig a TEVA szerintük csak nyerészkedik a gazdasági visszaesésen. A demonstráció résztvevői elmondták, az élelmiszerárak és a közüzemi költségek az egekbe szöktek, amelyek a dolgozók megélhetését veszélyeztetik, a vezetés azonban még mindig nem hajlandó a bérkompenzációra. Egy résztvevő azt is elmondta, a gyár dolgozói kénytelenek túlórázni, hogy a mindennapi megélhetési költségeiket fedezni tudják.

Kiemelték, a cég dollárban számolja el a bevételét, ami az év elején még 320 magyar forintot ért, mostanra azonban már 430 forint körül mozog. Tehát a magyar viszonylatban hiába ér többet a gyár bevétele, a vezetés mégsem ad béremelést a dolgozóinak.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke a Mércének elmondta, a cég azzal védekezik, hogy az idei évre már megszületett a bérmegállapodás, ezért nem akarnak az emelésről tárgyalni. Azóta azonban Magyarországon jelentős gazdasági visszaesés történt, melyet sem a szakszervezet, sem a munkáltató nem láthatott előre mikor meghozták a korábbi bérmegállapodást. A megkötött kollektív szerződés a munkavállalók érdekérvényesítését is megnehezíti, amivel a munkáltató visszaél,  ugyanis egy esetleges sztrájk jogellenes lehet, így a szakszervezetnek meg kell fontolnia a lehetőségeit.

Miközben szerte az országban a munkáltatók igyekeznek egyszeri támogatásokkal vagy más kompenzációs megoldásokkal enyhíteni a dolgozók gazdasági válság okozta megélhetési nehézségeit, a TEVA nem reagál az elszabadult rezsi- és élelmiszerárakra. A VDSZ demonstrációja most a legfelsőbb vezetőknek üzent a multinacionális vállalatban, hogy cselekedjenek.

Székely hozzátette, szerinte a vezetés előbb-utóbb hajlandó lehet valamilyen kompenzációra. A szakszervezet a héten ismét tárgyalásokat kezdeményez a munkáltatóval, valamint petíciót is indítanak az ügyben. Amennyiben nem lesz változás, további demonstrációkat is szerveznek majd.

„A munkavállaló végső soron a lábával szavaz majd, ha a cég nem hajlandó a kompenzációra, akkor felmondanak.”

-tette hozzá a VDSZ elnöke.

 

Forrás: Mérce