Ötvenkilenc aláírója van annak a szerkesztőségünkhöz eljuttatott szolidaritási nyilatkozatnak, amelyet a Magyar Képzőművészeti Egyetem dolgozói és egyetemi polgárai fogalmaztak meg a pedagógusokért.

A nyilatkozat aláírói biztosítják a pedagógusokat, hogy „teljes mértékben támogatják a pedagógusok jogos munkajogi küzdelmét”, ami a bérrendezésről és a sztrájkhoz való jogról szól.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a közoktatás, és az abban dolgozók társadalmi megbecsülése és díjazása nem csak az érintettek ügye, hanem nemzeti érdek. Tiltakoznak a pedagógusokat érő megalázás, megfélemlítés és elbocsátások ellen.

Az aláírók követelik a kormánytól, hogy hagyjon fel a megfélemlítő gyakorlataival és kezdjen tárgyalásba a szakszervezetekkel.

„Teljes mértékben támogatjuk a pedagógusok követeléseit, polgári engedetlenségi akcióikat, valamint az október 14-re tervezett országos tanársztrájkot!”

A nyilatkozat a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének Magyar Képzőművészeti Egyetem-i alapszervezetének kezdeményezésére született.

Korábban az ELTE majdnem háromszáz dolgozója biztosította szolidaritásáról a pedagógusokat. Az ELTE-s aláírók a polgári engedetlenség részeként 2022. október 14-én csak korlátozottan látták el oktatói és adminisztratív feladataikat.

 

Forrás: Mérce