Országszerte több ezer tanár csatlakozott a szakszervezetek által meghirdetett tiltakozó akciókhoz. Továbbra is magasabb fizetéseket és jobb munkakörülményeket sürgetnek. Budapesten és több vidéki városban már reggel demonstrációk kezdődtek, amelyek napközben is folytatódtak. Szülők és diákok is kiálltak a pedagógusok mellett. Az ATV Híradó riportja.

Molinókkal üzentek a szülők, hogy ők is a tanárokkal vannak, csaknem hatvanan gyűltek össze a Kosztolányi Dezső Általános Iskolánál. Sorfalat álltak, és rövid üzenetekkel bíztatták az érkezőket. Közben a tanári kar egy része munkabeszüntetésre készült 8 és 10 óra között. Volt köztük, aki korábban figyelmeztető levelet kapott, de ez sem állította meg.

 „A héten ugye kiderült, hogy a Belső-Pesti Tankerület jelenlegi vezetőjének nem feltétlen van rendben a diplomája, tehát én nyugodtabb lennék, ha egy olyan ember rúg ki, akinek rendben van a diplomája” – mondta Kelemen Tamás, magyartanár.

Közben pedig énekléssel egybekötött szolidaritási akció volt a XIX. kerületi Pannónia Általános Iskolánál is. Sok szülőnek a diákok bátor kiállása adta meg a végső lökést, hogy ők is utcára vonuljanak.

A sztrájkoló tanárok közt többen el akarták hagyni a pályát, de végül mégis maradtak.

„Nyáron több helyre is elküldtem az önéletrajzomat, de aztán mégis úgy döntöttem, hogy sajnos megismertem az új osztályomat és nem tudtam nemet mondani” – mondta az iskola egyik tanára.

A tanárhiány mára a magyar oktatás egyik fő jellegzetessége lett.

De nem csak a fővárosban, hanem vidéken több akció volt. Debrecenben például a diákok szerveztek élőláncot a tanáraikért. Szegeden ugyancsak kiálltak a tanárokért, akik a város több iskolájában is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.

A Marczibányi téri Kodály Iskola pedig rendhagyó énekórát tartott a Széll Kálmán téren. Csaknem 40 pedagógus nem vette fel a munkát, őket nem nyugtatja meg, hogy a kormány szerint 2025-ben akár bruttó 777 ezer forintra emelkedhet a fizetésük.

„Nem tudom megmondani a sarki kisboltban Manci néninek, hogy majd ’25-ben fizetek az 1000 forintos kilós kenyérárért. Nem tudunk addig várni, gyakorlatilag a pedagógustársadalom nagyrésze nyomorog…” – fogalmazott Papp Béla, a Kodály Zoltán Gimnázium tanára.

Az ellenzéki pártok egyetértenek abban, hogy a tanárok bérét sürgősen emelni kell. A DK-s árnyékkormány azonnali 45%-os emelést követel a pedagógusoknak.

Forrás: ATV