inden eddiginél több diákok és szülők által szervezett szolidaritási akciói kíséri a Pedagógusok Szakszervezete által meghirdetett pénteki tanársztrájkot országszerte, miután az elmúlt hetekben a tankerületek újabb határt átlépve kirúgással fenyegető levelekkel kezdték bombázni a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusokat, sőt: megkezdődtek a kirúgások is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete gyűjtése szerint már legalább 75 mai megmozdulásról lehet tudni: a reggel a legtöbb helyen élőlánccal indul, emellett már délelőtt is várhatók tüntetések – több esetben teljes tankerületeket, vagyis több iskola diákjait, szülőit és pedagógusait utcára hívva. Mindeközben a pedagógusok az őket kötő szigorított törvény nyújtotta szűkös lehetőségek közt sztrájkolnak vagy épp – többek közt a sztrájkot gátló törvény ellen is tiltakozva – polgári engedetlenséghez folyamodnak.

Késő délutántól pedig a tüntetéseké a főszerep – diákok tüntetnek többek közt Budapesten, Győrben, Szombathelyen, Debrecenben, valamint számos településen szerveznek demonstrációt a szülők is gyermekeik jövőjéért.

A nap folyamán több helyszínről is élő közvetítéssel, valamint interjúkkal, képekkel, tudósításokkal jelentkezik a Mérce.

 

Forrás: Mérce