Október 6-án, csütörtökön terjedt el a hír, hogy a kőbányai Szent László Gimnázium egyik tanárát – egy érettségiztető osztályfőnököt – pénteken várhatóan felkeresnek a Kelet-Pesti Tankerület munkatársai, hogy átadják neki azonnali hatályú felmondását. A diákok, szülők és támogatók élőlánc szervezésébe kezdtek, ezzel vállaltak vele szolidaritást, illetve fejezték ki felháborodásukat.

 Péntek reggel nyolc óra körül állt össze a lánc a főbejárat előtt, a szülők korábban egyeztették, ki és mikor tudna őrt állni. Összesen mintegy nyolcvanan jelezték, hogy legalább egy órára az iskola elé vonulnak. Ugyan több bejárata van az épületnek és a tiltakozók szerettek volna az összesnél felsorakozni, a lánc elsőként a főbejáratot állta el. Az első óra kezdete előtt időnként kénytelenek voltak megszakítani azt, hogy az érkező diákokat beengedjék. Helyszínen lévő tudósítóink elmondása szerint az elhaladó autók dudálással bíztatták a szülőket. Különösen nagy sikere volt egy arra haladó, harsányan dudáló kukásautónak.

Fél 10-kor két tanár érkezett az iskolához, akik elmondták, a tankerület telefonon értesítette az iskolát, még nincsen határozat, ezért ma biztosan nem kézbesítenek felmondólevelet. Ezenkívül nyilatkozni nem akartak, bementek megtartani az óráikat, az összegyűlt szülők pedig hazaindultak.

Több diák is elmondta, semmiképp nem engedik oda a tankerület elnökét a tanárhoz, sorfalat fognak állni köztük. Már reggel úgy gondolták, ha mégse viszi ma be a felmondólevelet, az a tiltakozásuk eredménye lesz, mert sikerült megijeszteniük a tankerületiseket. A diákönkormányzat jövő péntekre – október 14-ére – tüntetést szervez, a jelenlegi tervek szerint a Belügyminisztérium épületéhez vonulnak majd.

„Eláruljátok a tanárainkat? Mindig van választás” – ez a felirat szerepelt a szülők által kifeszített molinón, amit a főbejárat felett helyeztek el.

Úgy tudjuk, az érintett pedagógus szerdán a kölcseys tanárok kirúgása elleni tiltakozásként polgári engedetlenségben vett részt, korábban pedig két hasonló munkabeszüntetése volt. A szerveződő élőláncról egy Facebook-kommentben azt írta, rettenetesen meghatja, de amíg nem kapja kézhez felmondólevelét, úgy szeretné ezt a napot is végigcsinálni, mint az összes többit: nem tervez kimenni az utcára a mellette kiállókhoz, csak tanítani fog.

 

Forrás: HVG