A munkáltató részéről aránytalan szankció a kirúgás egy pár tanóra elmaradásával járó polgári engedetlenségi akció miatt – véli a szakszervezet. A tanárok kirúgása ennél sokkal jobban sérti a gyerekek tanuláshoz való jogát.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) levélben fordult a Belső-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetőjéhez a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok miatt.

Facebookon nyilvánosságra hozott levélben azt írják: a PDSZ „megdöbbenve értesült a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyilvánvalóan jogsértő lépéséről. Tisztában vagyunk azzal, hogy a munkamegtagadást a munkáltató szankcionálhatja, azonban ennek arányosnak kell lenni az okozott kárral. Ez az intézkedés – a jogviszony azonnali megszüntetése – ennek a követelménynek nem felel meg.”

A kollégák eltávolítása az iskolából sokkal nagyobb mértékben csorbítja a tanulók tanuláshoz való jogát és a tankötelezettség teljesítését,  mint a polgári engedetlenség idején elmaradt néhány óra.

A szakszervezet követeli, hogy a pedagógusoknak „személyesen kézbesített, közalkalmazotti jogviszonyuk azonnali megszüntetéséről szóló határozatokat haladéktalanul vonja vissza”.

Levelében a PDSZ azt írja: „Október 15-én lesz egy éve, hogy az oktatási  kormányzat azzal alázza az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit, hogy semmibe veszi a követeléseiket és most már tárgyalóasztalhoz sem ül le.

Valamint az állam már törvénnyel is akadályozza  a pedagógusokat a nyomásgyakorlás végső eszközének – a sztrájknak – gyakorlásában. Ezzel a magatartásával sodorta bele a most eltávolított kollégáinkat, hogy polgári engedetlenséghez folyamodjanak.”

Ahogy arról a hvg.hu is beszámolt, a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai közül is többen csatlakoztak a polgári engedetlenségi akcióhoz. A tankerület ezt azonban nem vette jó néven. A tankerület vezetője személyesen ment be a gimnáziumba, hogy átadják az elbocsátásról szóló dokumentumokat. Úgy tudni, a papírokon az áll, hogy az érintett tanárok a „közalkalmazotti jogviszonyból eredő alapvető kötelezettségeket szegték meg”, amikor polgári engedetlenségi akciókba kezdtek. „A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak esetében a munkavégzés megtagadása együtt jár a tanulók érdekeinek, jogainak veszélyeztetésével, különös tekintettel a (...) tankötelezettség teljesítésének korlátozására” – olvasható a szövegben.

Az elbocsátott pedagógusok bírósághoz fordulnak.

A kirúgott tanárok miatt tüntetés is volt az iskolánál szeptember 30-án, erről itt olvasható beszámolónk.

 Forrás: HVG