A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete a polgári engedetlenséget választó pedagógusok kormányzat általi fenyegetése ellen tiltakozik.

„Tiltakozunk, nemcsak azért, mert a kötelezettségszegéssel aránytalan szankcióval fenyegetik kollégáinkat, hanem azért is, mert az oktatási kormányzat ezzel azt bizonyítja, hogy a problémák megoldása helyett inkább megfélemlít, büntet, akár azon az áron is, hogy még több pedagógus esik ki a rendszerből, holott az Alaptörvényben előírt közoktatási feladatellátás már jelenleg sem valósul meg” – idézi a Portfolio a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének és a Pedagógusok Szakszervezetének közös közleményét. A szakszervezetek olyan sztrájkok megtartására tesznek javaslatot közleményükben, amik képesek kihasználni a törvény kiskapuit.

Úgynevezett „gördülő sztrájkok” előkészítésébe is belekezdtek az érdekvédelmi szervezetek, ezek részleteiről későbbre ígértek tájékoztatást.

A szakszervezetek október 5-re, az UNESCO által ünnepelt Pedagógusok Világnapján az Alapvető Jogok Biztosának területi irodáinál hirdetnek akciót, melynek keretében a közoktatásban tapasztalható jogsértéseket tartalmazó petíciókat tervezik átadni.

Forrás: HVG