A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által működtetett Ne dolgozz ingyen! portálon a szakszervezet tanácsokkal látja el a tavasszal felfüggesztett közoktatási sztrájk folytatására készülő pedagógusokat. A sztrájkra készülő tanároknak ugyanis még a korábbinál is nehezebb dolguk van ha legálisan akarják beszüntetni a munkát, miután a kormány a tavasszal szigorított a sztrájkszabályokon.

Ezek közül talán a legkirívóbb, hogy a sztrájk szervezőinek a munkabeszüntetést megelőző harmadik munkanapon, délután négyig le kell adniuk a sztrájkban résztvevők névsorát az intézményvezetőnek.

Miután a megelőző ötödik munkanapon tájékoztatták a sztrájk tervezett időpontjáról. Noha a szakszervezet kisokosa szerint menet közben is lehet csatlakozni a sztrájkhoz, a listázás sokakat eltántoríthat a részvételtől, nem példa nélküli ugyanis, hogy a tankerületek fenyegetőznek, vagy aránytalan retorziókkal élnek a pedagógusokkal szemben.

A törvény értelmében tehát például a sztrájkbizottságoknak már csütörtökön jelezniük kellene az intézményvezetőknek, amennyiben szeptemberrel kezdődően folytatnák a sztrájkot, hétfőn pedig a résztvevők neveit is le kellene adniuk. Mindazonáltal a sztrájk folytatásának egyelőre nincs központilag kitűzött időpontja, és noha nem valószínű a megállapodás, a pedagógus szakszervezetek augusztus 30-án ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a Technológiai és Ipari minisztérium képviselőivel.

További nehézség többek között, hogy a sztrájk során a pedagógusoknak biztosítaniuk kell a sokat szapult „még elégséges szolgáltatást”, miszerint a tanórák legalább 50 százalékát meg kell tartani – a kötelező érettségi tárgyakra felkészítő óráknak a száz százalékát – valamint biztosítani kell a gyerekfelügyeletet is. Ebben viszont van mozgástér, ugyanis, mint a szakszervezet írja,

Továbbra is lehet szabadon ütemezni, hogy mikor tartjuk meg ezeket az órákat, tehát lehetőség van arra, hogy egyik héten nincs egyáltalán tanóra, tehát pl. a következő héten együtt van megtartva az előző heti tanóra 50%-a az adott hét tanóráinak 50%-ával, az érettségi előtti felkészítési órákat is lehet egyik hétről a másikra áttenni, ha a testület egy adott héten a külvilág számára is érzékelhető sztrájkot kíván szervezni.

De ezen felül is számos fontos információt tartalmaz a szakszervezet útmutatója, többek között hogy mettől meddig kötelező a gyerekfelügyelet biztosítása, hogy hogyan kell tájékoztatnia az intézményvezetőnek a szülőket, illetve hogy milyen esetekben lehet a sztrájkoló pedagógusokat munkavégzésre kötelezni. A sztrájk előkészítéséről és lefolytatásáról ezen linkeken lehet bővebben tájékozódni.

A Szülői Hang civil szervezet pedig a szülők számára készített útmutatót arról, hogyan alkalmazkodjanak a pedagógushiányhoz.

Jelenleg ugyanis nagyjából 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból, és a drasztikusan elöregedő korfa miatt ez a szám csak növekedni fog – még ha kedvezményekkel igyekszik is rábírni a kormány hogy a pedagógusok nyugdíj után tovább oktassanak, ez hosszú távon nem megoldás.

A szülők 12 pontba szedett javaslatai:

  1. Építsünk aktív szülői közösségeket!
  2. Forduljunk személyesen a kormánypárti országgyűlési képviselőkhöz!
  3. Dokumentáljuk a pedagógushiányt az ombudsmannál!
  4. Engedjük el a pedagógushiány miatt nem reális elvárásokat a gyerekünk felé!
  5. Támogassuk a pedagógusok tiltakozását!
  6. Tegyünk panaszt az intézményvezetőnél és a fenntartónál!
  7. Vegyük észre a pedagógushiányt, és tudatosítsuk szülőtársainkban is!
  8. Használjuk az elérhető tanulási segédeszközöket!
  9. Adjunk nyilvánosságot a problémának!
  10. Teremtsünk szorosabb kapcsolatot a pedagógusok és a szülők között!
  11. Fejlesszük gyerekünk önállóságát, tanítsuk meg a hatékony tanulás módszereire!
  12. Gondolkodjunk, keressük meg a problémák gyökerét, és gyakoroljuk a szolidaritást!

Bár a Szülői hang javaslatai kétségkívül kevesek ahhoz, hogy egy ilyen súlyos és rendszerszintű problémát ellensúlyozni tudjanak, a jelenlegihez képest bizonyára nyújthatnak némi segítséget a szülőknek, diákoknak és tanároknak. Az egyes pontok kifejtése a Szülői Hang bejegyzésében olvasható.

Noha a szakszervezetek egyelőre a sztrájkhajlandóság felmérésén dolgoznak, és ügyelnek rá, hogy megfeleljenek valamennyi törvényi előírásnak, a Tanítanék Mozgalom – a tavaszi félévhez hasonlóan – ezúttal is polgári engedetlenségre készül. Mint korábbi cikkünkből kiderül, a szervezet szeptember 2-ig várja, hogy a kormány kielégítő ajánlatot tegyen a pedagógusoknak, amennyiben pedig ez nem következik be, akár már szeptember 5-től beszüntethetik a munkát.

Forrás: Mérce