Lassan becsöngetnek az iskolákba, kezdődik az új tanév, azonban a közoktatás állapotát tekintve nincs javulás. Diákok önként szerveznek az ősz elejére tüntetést, hogy ezzel hívják fel a kormány figyelmét az elhanyagolt közoktatásra. Mihalics Lili, a tüntetés egyik szervezője azt mondta, várnak mindenkit, aki szolidaritást vállal az oktatás ügyével - írja a Klubrádió.

Szeptember másodikára, jövő péntekre szerveznek diákok "évnyitó demonstrációt" Budapest belvárosába, ahol a tanulható és tanítható minőségű és mennyiségű tananyag, az élhető iskolai körülmények, és az oktatásra szánt több figyelem mellett, illetve tanárhiány és az alacsony tanári bérek ellen tüntetnek. Az eseményt a Diákok a tanárokért szervezet hirdette meg. A szervezet egyik tagja, Mihalics Lili nyilatkozott nekünk a tüntetésről.

Mihalics a tervezett demonstrációról azt mondta, szeptember 2-án délután 4 órakor gyülekeznek a Szent István Bazilika előtt, majd onnan fognak tovább haladni a CEU és később a Belügyminisztérium épületét érintve. Végül a Váci utcán keresztül a Fővám térre vonulnak át, ahol hídlezárást fognak tartani. A színpadot a Szabadság híd előtt állítják fel, ahol performance-okat, és beszédeket is tartanak majd, a skandálásra pedig várják a résztvevők aktivitását. 

A tüntetés kívül a diákoknak más ötletei is vannak, a mindennapi életben hogyan demonstrálhatnak az ügy érdekében. A diákok kockás inget viselve, vagy a szájukat betapasztva demonstrálhatnak az oktatás körülményeinek javításáért. Hozzátette, hogy ezen akciók megvalósulásához a diákok és tanárok aktivitás és összehangolt munkája fog kelleni. "Valamit tenni kell, ez az év nem indulhat ugyanúgy, mint a tavalyi" – mondta Mihalics Lili.

A Diákok a tanárokért szervezet bízik abban, hogy a diákok akárcsak tavasszal, most ősszel is ki fog állni az oktatás ügyéért, hasonló számú résztvevőt várnak mint a márciusi demonstrációkon. 

A tüntetést persze már most felkapta a sajtó, köztük a kormányközeli is, ahol egyes médiumok az állítják, a diákok által szervezet mögött a rettegett baloldal áll, így az egész megmozdulás politikai pedofíliának minősül. Mihalics Lili ezt azonban visszautasítja.

"Ez nem pártpolitika, hanem a közös ügyeinkért való cselekvés" – mondta Mihalics. Hozzátette, nem kell szavazókorúnak lenni ahhoz, hogy egy diák el tudja dönteni, az a rendszer amiben él és tanuló az előnyét vagy a hátrányát szolgálja. A demonstrációt diákok szervezik, nincs pártpolitikai behatás – mondta. Ugyanakkor várják az oktatás ügyével foglalkozó csoportokat és civileket, a szolidaritás és az együttműködés lehetőségeinek megteremtésére.

A másodikai tüntetésen részt vesz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azonban leszögezte, ez a tüntetés a diákoké, és nekik nem áll szándékukban ezt elbitorolni tőlük. A szeptember másodikai tüntetés egyértelműen a diákszervezet tüntetése, amihez a PDSZ már korai fázisban csatlakozott – mondta. Hozzátette, a saját tagjaikat mozgósítják az eseményre, mivel szeretnék, hogyha minél több pedagógus és közoktatásban dolgozó részt venne a megmozduláson.

A Pedagógus szakszervezetek továbbra is készülnek a munkabeszüntetésre, Nagy Erzsébet elmondta, egyre több iskolai dolgozó jelentette be, hogy csatlakozik a megmozduláshoz. A mai hír, miszerint a kormány 715 milliárd forintot költ a Vodafone magyar ágának felvásárlására tovább hergelheti a tanárokat, hiszen a PDSZ számításai szerint követeléseinek teljesítésére - miszerint a kormány már idén kezdje el rendezni a pedagógus béreket - 400 milliárd forint is elég lenne.

De sikeresek lehetnek-e ezek a megmozdulások? Kende Anna szociálpszichológus elmondta, az emberek sokkal szívesebben csatlakoznak nagy létszámú megmozdulásokhoz, mint a kisebbekhez, illetve azt is, milyen módon lehet minél nagyobb tömeget mozgósítani. Minél inkább érzi azt valaki, hogy személyesen érintett az ügyben, annál könnyebben vonódik be a megmozdulásokba. Az erős azonosulást segíti, hogyha az adott ügy képviselői egyértelműen meg tudják fogalmazni a közös sérelmet, illetve, ha meg tudják fogalmazni, pontosan mit szeretnének elérni. A szociálpszichológus szerint jelentéktelenné válnak azok a hétköznapi szempontok – mint az időpont, az időjárás vagy a rendőri jelenlét – ha azt látjuk a környezetünkben, hogy mások aktívan részt vesznek az adott megmozduláson. 

Forrás: Klubrádió