Egyre több cégnél fizetésemelést követelnek a dolgozók a magas infláció, a növekvő élelmiszerárak és a dráguló rezsiköltségek miatt. Az ATV Híradónak több szakszervezet képviselője azt mondta: 5 és 12 százalék közötti béremelést harcoltak ki a munkavállalóknak, de a legtöbb esetben csak egyszeri kompenzációt adnak a dolgozóknak. A vasutasok szakszervezete szerint ők eddig semmit sem kaptak, így ősszel akár sztrájkolni is hajlandók a magasabb fizetésért. Az ATV Híradójának riportja.

Egyre mélyebben kell a zsebekbe nyúlni a mindennapi bevásárlások során. A vágtató infláció a munkaadókra is nagy terhet ró. A dolgozók ugyanis kompenzációt sürgetnek.

"Tudok olyan multicégről, aki 1000 fontot adott a munkavállalóknak..." - mondta Híradónknak Karácsony Zoltán, a HR Portál szakértője. Ez természetesen extrém példa, sokkal jellemzőbb az 5-10 százalékos alapbér-emelés, vagy a 70 és 300 ezer forint közé eső egyszeri juttatások fizetése. A HR Portál szakértője hozzátette: sok cég lépett már, máskülönben elveszítik legjobb embereiket.

Most nagyjából 15%-os éves emelés az év eleji emeléssel együtt kalkulálva nagyjából ez tudná valamennyire megőrizni a fizetésnek a mértékét

- tette hozzá a szakértő.

Az érdekképviseletek folyamatosan tárgyalnak a munkaadókkal. A LIGA nagyrészt egyszeri, 50-150 ezres kompenzációt harcolt ki. Ahol az alapbér-emelésre is nyitottak voltak, ott ez 5 és12% között mozog.

Nagyon gyorsan változnak a prognózisok, szinte azt kell, hogy mondjam, napról napra. Nekünk ezeket a folyamatos tárgyalásokkal természetesen nyomon kell követni, és ha szükséges, akkor további kompenzációkról is meg kell állapodni még azért ennek az évnek a folyamán

- fejtegette Mészáros Melinda Híradónknak.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint előfordult olyan eset is, hogy egy cég először nem igazán akart egyetlen fillér emelést sem adni, de egy másik vállalat rávette a kompenzációs tárgyalásra.

Onnantól már az előzőleg tiltakozó, vagy hajlandóságot nem mutató vállalat is képes volt és hajlandó volt tárgyalni és béremelésben megállapodni

- jegyezte meg Zlati Róbert.

A vasutas szakszervezet korábban százezer forintos kompenzációt sürgetett. Ezt nem kapták meg. Most az inflációval egyenértékű emelést szeretnének.

Munkaerőhiány van, így a cégek is gondolkodnak az emelésben - erről már Rolek Ferenc beszélt Híradónknak, aki szerint a munkavállalókra számos egyéb tényező is komoly nyomást helyez.

Először is ott van az irdatlan méretű energiaköltség-növekedés, ami megjelenik az áram, a földgáz, illetve bármi másban. Ugyanez átgyűrűzik, de a szállítási költségei is megnőnek a cégeknek

- magyarázta.

Az alelnök hozzátette: a gáz- és áramárak dupla, esetenként tripla költségeket rónak a cégeke.

Forrás: ATV