El fog indulni szeptemberben az oktatás, kétség nem fér hozzá – mondta el Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Vannak annyian az iskolában, hogy minden osztályban lehetőség szerint legalább egy végzett tanító fog dolgozni, de az ideális és a jogszabályban előírt egy tanítópár, amely nem fog mindenhol teljesülni.

Az óvodáknál nagyobb a probléma – tette hozzá a szakember a Spirit Fm Aktuál című műsorában. Hallottak olyan intézményekről, ahol a csoportlétszámnál is kevesebb óvodapedagógus van, tehát egyszerűen nem tudnak minden csoportba óvodapedagógust delegálni.

Gosztonyi Gábor hozzátette: „amit az oktatáspolitikában 12 éve csinálnak, tulajdonképpen nem más, mint jelzés a társadalom felé, hogy a gyerekeink érdekeit és a jövőjét abszolút feláldozzák a saját egyéb politikai céljaik érdekében. Itt a probléma az, hogyha el fogunk jutni, hogy egyre kevesebb pedagógus lesz, ezt nem lehet egyik pillanatról a másikra pótolni.” 

A helyzet változtatásához minimum 45%-os azonnali béremelésre lenne szükség, hogy ne menjenek el többen a pályáról.

Bíznak az augusztus 10-re kitűzött tárgyalási fordulóban, hátha „elővarázsol” valamit a kormányzati oldal. Gosztonyi Gábor megjegyezte: „az biztos, hogy a polgári engedetlenséget mi nem folytatjuk, mert azt nem is csináltuk. A polgári engedetlenség, ha esetleg folytatódni fog, a szakszervezeteknek hivatalosan nincs köze ahhoz, nem is lehet, mert jogszabálysértést követnénk el. De ha a kollégák a polgári engedetlenség mellett döntenek, úgy gondolom, hogy maximálisan meg lehet érteni az elkeseredett döntésüket.”

Hangsúlyozta: nem adták fel a sztrájkot, a jogászok keresik azokat a kiskapukat, amit még esetleg hagytak a jogszabályok. Gosztonyi szerint egyre nehezebb sztrájkot szervezni, főleg országos szinten, de mint mondta, meg fogják találni a módját. 

Azt is hozzátette: vizsgálják annak lehetőségét, hogy speciális módon jelezzék nehézségeiket. Például, ha  letelt a 40 óra az adott héten, onnantól kezdve a kolléga azt mondja, hogy kapja meg írásban munkáltatói felszólításnak, és onnantól kezdve azonnal többletmunkaként fizessék is ki neki. Ha nem, akkor egész egyszerűen nem csinálja, nincs munkamegtagadás, hiszen az ő szerződése 40 órás munkahétről szól. 

„Na, ezt fogjuk mondani, hogy itt állj, és innentől kezdve csak azt fogjuk elvégezni, ami a jogszabályi feladat. Elég hamar észre fogják venni, hogy súlyos problémák vannak a rendszerben” – összegezte Gosztonyi Gábor.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

Forrás: ATV