Hosszú idő után aktivizálódni tűnnek a szakszervezetek, amelyek tavasszal több ágazatban is országos sztrájkot ígérnek, ha nem sikerül megegyezni az idei béremelésről – írja a Magyar Idők.

Arról, hogy milyen támogatottságot élveznének a beharangozott munkabeszüntetések, egyelőre nem esett szó. Vélhetően a különböző szerveződések létrehozatalával jelenleg ezt tesztelik. A KSH adatai szerint ugyanis 2010 és 2014 között 12 sztrájk volt Magyarországon, amelyekben csupán ötezren vettek részt, ami azt mutatja, hogy a magyarok nem ezt tartják az érdekérvényesítés fő eszközének. Az akciókkal kapcsolatban újítás, hogy például a szervezésben, a dolgozók „hangulatba hozásában" különböző „civil" szervezetek, Facebook-csoportok is aktívan részt vesznek. A munkavállalói képviseletek pedig úgynevezett akcióegységekbe tömörülnek.

A nyomásgyakorlásra való készülődés az egyik legfontosabb területen, a közlekedésben van jelen a legerősebben: a BKV-nál, a Volán-társaságoknál, a vasútnál, valamint a teherfuvarozás területén tevékenykedő szakszervezetek összehangoltan lépnének akcióba, ha az általánosan ötszázalékos bérkövetelésüket nem teljesítik. Az ágazatban érintett képviseletek egy része már hétfőn tárgyalóasztalhoz ült, terveik szerint jövő héten további, az egyelőre hezitáló érdekképviseletekkel együtt már konkrét akciótervet fogadnának el. Az érdekvédők azt állítják: nem céljuk a sztrájk, ám eddig nullaszázalékos vagy ahhoz közelítő béremelést ajánlottak a dolgozóknak, ami szerintük elfogadhatatlan. A cégek üzleti tervei viszont már készülnek, ezért készen kell állniuk a munkabeszüntetésre is.

Az egészségügyben is kezd tapinthatóvá válni a feszültség, ám egyelőre igencsak képlékeny, hogy hangot adnak-e, és ha igen, milyen formában nemtetszésüknek az elégedetlenek. A közelmúltban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárnak és Balog Zoltán miniszternek is levelet írt az 1001 orvos a hálapénz ellen elnevezésű Facebook-csoport, amelynek tagjai most azt mérik fel, milyen lépéseket kell tenniük támogatóik szerint azért, hogy „felhívják a figyelmet az egészségügy teljes összeomlására, és rávegyék az aktuális kormányzatot a cselekvésre". A közösségi oldalon indított szavazás tegnapi állása szerint a sztrájkot támogatják a legkevesebben, a többség a figyelemfelhívás egyéb eszközeire (önként vállalt túlmunka megtagadása, demonstráció) voksolt. Közben, ahogyan arról elsőként lapunk hírt adott, a múlt héten megalakult a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete nevű új egészségügyi érdekvédelmi szervezet. Az egykori rezidensszövetségi elnök, Dénes Tamás nevével fémjelzett Reszasz alapítói konstruktív, de határozott érdekképviseletben gondolkodnak, amely a munkabeszüntetést sem tartja kizártnak, hogy kikényszerítse a bérrendezést.

Ezzel párhuzamosan elkezdődött az ellenzéki sajtóban a látványos „felépítése" Sándor Máriának, az úgynevezett fekete ruhás nővérnek, aki az egyik legaktívabb kezdeményezője az egészségügyi dolgozók sztrájkjának.

Mint ismert, az RTL Klub által a 2015-ös Év emberének kiáltották ki a nővért, a Népszabadságtól pedig Respekt-díjban részesült. Sándor Mária állította, hogy akár egy munkabeszüntetés érdekében is mozgósítaná az egészségügyieket. Az egykori ápolónő a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) és az Autonóm Területi Szakszervezettel működik együtt – ahogy megkeresünkre fogalmazott –, mintegy összekötő szerepet vállalva a szakszervezeteken kívüli egészségügyiek és az érdekvédők között. Ő egyébként már decemberben kijelentette: „Mindenképpen lesz sztrájk az egészségügyben." Sajtóhírek szerint a Kerekasztal a Részvételi Demokráciáért nevű kormányellenes egyesület legutóbbi rendezvényén is téma volt egy egészségügyi sztrájk.

A PDSZ, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság és az Autonóm Területi Szakszervezet közötti akciószövetségről szóló megállapodást már ezen a héten aláírhatják – tudtuk meg Mendrey Lászlótól. A PDSZ elnöke szerint nem a megnyugvás irányába tartanak a dolgok, ezért, bár szeretnék elkerülni a sztrájkot, de úgy tűnik, erre nem lesz lehetőség.

A szociális ágazatban dolgozókról sem tudni egyértelműen, készülnek-e bármilyen tiltakozó akcióra. A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság – amely 2013 novemberében alakult – még mindig létezik, követeléseik a mai napig nem, vagy csak részben teljesültek, ám hogy lesznek-e, és ha igen, mikor és milyen jellegűek, arról nincs felhatalmazása nyilatkozni – mondta érdeklődésünkre Szűcs Viktória ügyvivő.

Forrás: Magyar Idők