A PSZ elnöke szerint egy cél van: szeptemberre, a tanévkezdésre minden oktatásban dolgozónak tudnia kell, hogy mi vár rá a következő években, a szakszervezetek pedig ezalapján fognak dönteni a sztrájk folytatásáról.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke volt az ATV Start vendége, ahol elmondta: szükséges volt felfüggeszteni a pedagógus sztrájkot, hiszen nincs kivel tárgyalniuk. Azonban kijelentette, hogy amint megalakul az új kormány, bejelentkeznek és folytatni fogják, mert semmivel nem jutottak előre.

Január 31-én indult egy kétórás figyelmeztető sztrájkkal a vészharangkongatás, majd ez után jött a polgári engedetlenségek sorozata, amikor a kormány meghatározta, hogy az elégséges szolgáltatás 50 százalékos jelenlétet követel, az érettségiző diákoknak pedig 100 százalékban meg kell tartani az órákat. Az oktatásban dolgozók komoly anyagi áldozatot is hoztak, hiszen nem kaptak fizetést a sztrájkkal töltött időért – fejtette ki.

Sem az anyagi, sem a társadalmi megbecsülése a tanároknak nem létezik

- hangsúlyozta Szabó Zsuzsa, hozzátéve, hogy már senki nem akar tanárnak menni, aki pedig az oktatásban van, az is menekülni próbál.

A PSZ-elnök szerint a pedagógusképzés alatt a diákok minimum 20-25 százaléka lemorzsolódik, az viszont pontosan mérhető, hogy mennyien maradnak a pályán. A gyakornokoknak két év elteltével egy minősítő vizsgán kell átesniük, a szervezet felmérései szerint pedig kétezer gyakornok minősítteti magát pedagógus jegybe, miközben akár hatezren is nyugdíjba mennek. 

A következő években így egy csaknem tíz százalékos csökkenésre kell számítani a pedagógus szakmában.

Szabó kiemelte, hogy mivel így is 13 ezres hiány van a rendszerben, már nem csak vidéken van probléma, hanem Budapest elitkerületében sem lehet megfelelő szakos tanárt találni.

Az Állami Számvevőszék felmérése szerint a pedagógusok 86 százalékának vannak megtakarításai és 75 százalékuk minden hónapban félre tud tenni pénzt. Erre a következőt reagálta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke: „ez nagyon aranyos, és ezt az aranyosat most nagyon cinikusan mondom”. Szabó Zsuzsa szerint az a gond, hogy nem kérdezték meg a felmérésben, hogy van-e megtakarítása a tanároknak, mennyi emellett a hitelük, az átlag életkor 50 év feletti volt és 700 embert kérdeztek meg.

Hát 312 ezer bruttó forintból ugyan mit lehet megtakarítani?

– teszi fel a kérdést.

Rengeteg nő van a pedagógusok között, akik pedig egyedül nevelik a gyermeküket, azok létminimum alatt élnek – emelte ki Szabó. Pótlékkal kell kiegészíteni a pályakezdők bérét egészen 14 éves pályán maradásig, hogy elérje a garantált bérminimumot, „hát akkor miről beszélünk?”

Akár május végéig is eltarthat, amíg az új kormány minden tagja meg lesz nevezve, így kérdéses, hogy miként lehet folytatni a sztrájkot, ha vége van a tanévnek. 

Szabó Zsuzsa elmondta, hogy első sorban a tárgyalóasztal mellől akarnak indulni, ha ott nem jutnak sehova, akkor ismét megnyitják a sztrájk lehetőségét. Egy cél van: szeptemberre, a tanévkezdésre minden oktatásban dolgozónak tudnia kell, hogy mi vár rájuk a következő években, a szakszervezetek pedig ezalapján fognak dönteni a sztrájk folytatásáról.

A PSZ elnöke fontosnak gondolta hangsúlyozni, hogy a 10 százalékos béremelés, amit a kormány tagjai hangoztatnak, az nem béremelés volt, hanem egy pótlék, mivel különben nem érné el a pedagógusok fizetése a garantált bérminimumot, ez pedig tarthatatlan.

„Európában a legutolsók vagyunk e tekintetben, a munkaterhelésekben meg a legelöl járunk. Teljesen kezelhetetlen a dolog, és azért nagy a baj, mert a gyerekek jövőjéről van szó” – tette hozzá Szabó Zsuzsa. ​

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!